Noua variantă de coronavirus e probabil în majoritatea țărilor europene deja, dacă nu chiar în toate, susține un expert britanic

Noua variantă de coronavirus e probabil în majoritatea țărilor europene deja, dacă nu chiar în toate, susține un expert britanic
foto: Pixabay

Un expert din Marea Britanie susține că noua variantă de coronavirus este probabil deja în majoritatea țărilor europene, dacă nu chiar în toate, potrivit Euronews.

Un expert britanic susține că noua variantă de coronavirus e probabil în majoritatea țărilor europene deja

Neil Ferguson, director al Centrului MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase din cadrul Colegiului Imperial din Londra, spune că faptul că experții depistează 10 cazuri ale noii variante într-o țară mică precum Danemarca, cu o rată de infectare relativ scăzută, „ar sugera… că acest virus a fost introdus în marea majoritate, dacă nu în toate țările europene, la ora actuală”.

Ferguson vorbea despre noua variantă alături de alți experți, în fața Comitetului pentru știință și tehnologie din Marea Britanie.

Până în prezent, doar câteva cazuri ale noii variante – care a fost raportată în premieră în Marea Britanie, în septembrie – au fost înregistrate la nivel global.

Cazuri de acest gen au fost depistate în Islanda, Danemarca, Țările de Jos, Italia și Belgia, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În afara Europei, au fost confirmate doar patru cazuri ale noii variante – acest lucru s-a întâmplat în Australia.

Chiar și așa, experții britanici sunt de părerecă alte țări au capacități mai mici de secvențiere, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai puțin probabil să găsească noua variantă în rândul pacienților.

Ferguson a explicat că, deși Marea Britanie face o secvențiere „disproporționată”, ipoteza experților este că aceea că noua variantă își are originea în Kent.

„Din punct de vedere epidemiologic, arată ca o sursă punctuală care se răspândește dintr-o locație, dar nu putem exclude complet că a fost o importare în acea parte a țării de oriunde altudeva în lume”, a subliniat Ferguson.

Comentariile sale au venit în contextul în care mai multe țări europene au interzis zborurile către Marea Britanie, într-un efort de a opri răspândirea variantei, despre care oficialii spun că este mai transmisibilă și că se împrăștie cu viteză în sudestul Angliei și în Londra.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, anunța în premieră că există o nouă variantă de coronavirus în Londra și în sud-estul Angliei, în 14 decembrie, în Camera Comunelor. Prim-ministrul britanic Boris Johnson precizacă această variantă presupune o transmisibilitatede până la 70% mai mareși că este responsabilă deja pentru peste 62% din cazurile de COVID-19 din Londra.

În direct pe B1 TV, marți seară, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, declara că autoritățile încă nu dețin dovezi„că tulpina nouă se răspândește pe teritoriul României”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo