O nouă confruntare pe tema pensiilor pentru Macron, grevele și manifestațiile continuă

O nouă confruntare pe tema pensiilor pentru Macron, grevele și manifestațiile continuă
O nouă confruntare pe tema pensiilor pentru Macron, grevele și manifestațiile continuă, sursă foto: captură YT

Planurile de reformă a pensiilor ale lui Macron s-au lovit deja de cele mai mari proteste franceze din ultimii zece ani.

Opozanții de stânga au depus deja mii de amendamente înaintea dezbaterii parlamentare

Guvernul președintelui francez Emmanuel Macron se confruntă cu o săptămână crucială dacă vrea să-și apere contestata reformă a pensiilor, cu scandal în parlament și cu greve și demonstrații în masă planificate în stradă, arată France24.

Marți și sâmbătă sunt prevăzute greve și marșuri, în timp ce opozanții de stânga au depus deja mii de amendamente înaintea dezbaterii parlamentare care începe luni după-amiază.

Trenurile și metroul din Paris vor înregistra din nou „perturbări grave”, potrivit operatorilor, iar aproximativ unul din cinci zboruri de pe aeroportul Orly, la sud de capitală, ar urma să fie anulat marți.

Planul lui Macron de a crește vârsta de pensionare este o politică emblematică a celui de-al doilea mandat al său, pe care a apărat-o ca fiind „esențială”, având în vedere previziunile privind deficitele din anii următori.

Dar este de asemenea extrem de nepopulară, iar demonstrațiile de săptămâna trecută au adunat 1,3 milioane de persoane la nivel național, potrivit unei numărători a poliției, în timp ce sindicatele au susținut că au fost peste 2,5 milioane de participanți. În orice caz, a fost cel mai mare protest din Franța din 2010 încoace.

„Acest lucru va fi rezolvat, fie printr-o revoltă, fie prin dezgustul definitiv” față de guvern, a declarat Francois Ruffin, un deputat al partidului de stânga, France Unbowed.

Până acum, guvernul lui Macron a rămas pe poziții, iar premierul Elisabeth Borne a oferit duminică o concesie pentru a obține sprijinul partidului conservator Republicanii.

În timp ce reforma va stabili o nouă vârstă minimă legală de pensionare de 64 de ani pentru majoritatea lucrătorilor – de la 62 de ani – Borne a declarat că persoanele care au început să lucreze la vârsta de 20-21 de ani vor fi acoperite de o scutire care le va permite să iasă în pensie mai devreme, la 63 de ani.

Calificând oferta drept un „petic”, liderul sindicatului CFDT, Laurent Berger, a declarat că această măsură „nu este un răspuns la mobilizarea uriașă, diversă din punct de vedere geografic și profesional” care a cuprins Franța.

Dar șeful republicanilor, Eric Ciotti, a declarat pentru ziarul Parisien că va susține reforma, ceea ce ar putea asigura o majoritate pentru guvern.

Marți și sâmbătă sunt planificate noi proteste și marșuri în Franța

În timp ce Borne și alții au insistat că reforma lor este una corectă, criticii spun că femeile vor trebui să aștepte în medie și mai mult timp pentru pensionare decât bărbații, deoarece multe dintre ele au întreruperi în carieră din cauza maternității și a responsabilităților de îngrijire.

Opozanții mai spun că reforma nu ia în considerare în mod adecvat persoanele care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi constructorii, și nu se ocupă de reticența companiilor de a angaja și de a păstra lucrătorii mai în vârstă.

Borne a declarat că guvernul va exercita presiuni asupra companiilor pentru a pune capăt practicii de a renunța la angajații mai în vârstă, ceea ce face ca mulți dintre ei să se lupte pentru a-și găsi un loc de muncă în ultimii ani înainte de vârsta de pensionare.

Urmăriți B1TV.ro și pe