Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”

Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda. Sursa: Hepta/ Sputnik / Iliya Pitalev

Vedeta baletului rusesc, Olga Smirnova, a părăsit Baletul Bolșoi din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova, dar spune că celebra companie de dans va supraviețui capriciilor războiului.

„Istoria se schimbă, dar Bolșoiul rămâne”, a spus Smirnova pentru AFP în timp ce repeta la Amsterdam, unde s-a alăturat în martie Baletului Național Olandez, potrivit The Moscow Times.

„Pentru Bolșoi, 20 de ani nu sunt nimic, dar pentru un dansator, este întreaga lor viață

Balerina în vârstă de 30 de ani a spus că se teme pentru viitorul dansatorilor, coregrafilor și artiștilor rămași încă la Bolșoi, deoarece Rusia a devenit din ce în ce mai izolată la nivel global din cauza deciziei de a ataca Ucraina.

„Pentru Bolșoi, 20 de ani nu sunt nimic, dar pentru un dansator, este întreaga lor viață”, a declarat Smirnova pentru AFP într-un interviu chiar înainte de repetiția pentru baletul „Frank Bridge Variations”, al veteranului coregraf olandez Hans van Manen.

Timp de un deceniu, Smirnova a fost prim-balerină, descrisă de un cotidian britanic drept „instrumentul perfect al formei sale de artă”, evocând o „perfecțiune uluitoare”.

„Acum, și Bolșoiul este izolat de lume. Am petrecut 10 ani extraordinari lucrând la Bolșoi, pentru că cei mai buni coregrafi din lume puteau veni pe scenă”, a declarat aceasta.

Dansatorii ruși vor pierde șansa de a „descoperi noi lumi”

Smirnova se teme acum că dansatorii ruși vor pierde șansa de a „descoperi noi lumi”, așa cum au făcut ea și generația ei cu coregrafi precum americanii John Neumeier și William Forsythe, francezul Pierre Lacotte sau britanicul Christopher Wheeldon.

Cu toate acestea, Smirnova refuză să numească decizia ei o „dezertare”, un cuvânt folosit în perioada sovietică, când legende ale baletului, precum Rudolf Nureyev și Mihail Baryshnikov, au trecut Cortina de Fier pentru a ajunge în Occident.

„Cred că am fost sinceră cu mine însămi și doar mi-am urmat conștiința… Am crezut că este potrivit pentru mine”, a spus Smirnova.

„Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea… toți acești oameni care… și-au pierdut casele”, a spus ea.

La câteva zile de la izbucnirea războiului, aceasta a notat pe Telegram: „Sunt împotriva războiului din tot sufletul. Nu am crezut niciodată că mi-ar putea fi rușine de Rusia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe