ONU vrea să trimită o misiune la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia

ONU vrea să trimită o misiune la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dean Calma

Organismul de supraveghere nucleară al ONU lucrează la organizarea și trimiterea unei misiuni internaționale de experți la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, deținută de Rusia, a declarat luni șeful AIEA, Rafael Grossi.

Desfășurarea acestei misiuni internaționale esențiale nu ar trebui să fie împiedicată

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Grossi, a avertizat deja de luni de zile că situația de la Zaporojie, unde personalul ucrainean lucrează sub ordinele Rusiei, reprezintă un risc pentru siguranță și a spus că dorește să trimită o echipă acolo.

Ucraina a indicat recent că este preocupată de furnizarea de piese de schimb pentru centrala nucleară Zaporojie, a declarat Grossi la o reuniune trimestrială a Consiliului, care reunește 35 de țări, adăugând că datele despre materialul nuclear aflat acolo nu sunt încă transmise către AIEA așa cum ar trebui.

„Am reținut apelul guvernului ucrainean”, a declarat Grossi. „Dezvoltăm modalitățile de trimitere a unei echipe; desfășurarea acestei misiuni internaționale esențiale nu ar trebui să fie împiedicată”. Grossi a declarat în fața Consiliului că situația de la Zaporizhzhia reprezintă „un risc clar și prezent pentru siguranța și securitatea centralei nucleare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe