„Otoniel”, cel mai mare traficant de droguri din Columbia, a fost extrădat în SUA: „Astăzi, triumfă legalitatea, statul de drept, forţa publică şi justiţia” (VIDEO)

„Otoniel”, cel mai mare traficant de droguri din Columbia, a fost extrădat în SUA: „Astăzi, triumfă legalitatea, statul de drept, forţa publică şi justiţia” (VIDEO)
„Otoniel”, cel mai mare traficant de droguri din Columbia, a fost extrădat în SUA. Sursa: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Cel mai mare traficant de droguri din Columbia, cunoscut drept „Otoniel”, a fost extrădat miercuri în Statele Unite. Anunțul a fost făcut de preşedintele columbian Ivan Duque, adăugând că, „triumfă legalitatea și justiția”.

În vârstă de 50 de ani, traficantul de droguri a fost arestat la 23 octombrie în nord-vestul țării și a fost urmărit penal pentru trafic de troguri încâ din 2009 la un tribunal din News York. Acesta este considerat șeful „Clan del Golfo”, un puternic cartel de droguri care controlează rutele cocainei către Mexic și Statele Unite.

Baronul drogurilor a fost extrădat în SUA

„Otoniel” se confruntă cu mai multe acuzații de trafic de droguri la tribunalele din New York și Florida. Departamentul de Stat a oferit anterior până la 5 milioane de dolari pentru informații care au condus la arestarea sau condamnarea lui.

La momentul arestării sale, presupusul lider al cartelului se confrunta cu cel puțin 122 de acuzații pentru trafic de droguri, crimă și spălare de bani, potrivit biroului procurorului general columbian. Extrădarea sa a fost aprobată prin decret prezidențial.

„Vreau să informez că Dairo Antonio Usuga, zis Otoniel, a fost extrădat”, a declarat miercuri seară preşedintele columbian pe Twitter, potrivit Digi24.

„Este cel mai periculos traficant de droguri din lume, ucigaş de lideri sociali şi poliţişti, un violator de copii şi adolescenţi. Astăzi, triumfă legalitatea, statul de drept, forţa publică şi justiţia”, a adăugat acesta.

„Otoniel” a fost arestat în octombrie 2021

În luna octombrie 2021, autoritățile columbiene au anunţat capturarea și arestarea lui „Otoniel”, cel mai căutat traficant de droguri din ţară, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari.

„Aceasta este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră (…) comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar”, a transmis preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Pablo Escobar, liderul cartelului din Medellin, care controla până la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.

Clan del Golfo este considerat unul din responsabil celui mai grav val de violenţe de la semnarea acordului de pace în 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia.

Cartelul se ocupă cu trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape întreaga ţară, potrivit presei internaționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe