Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”

Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
Foto: Hepta - DPA Images / Pavlo Gonchar

Prima persoană din Italia testată pozitiv cu Omicron, noua variantă de coronavirus, este un bărbat revenit din Mozambic în peninsulă pe 11 noiembrie. De la aeroportul din Fiumicino, el s-a dus direct acasă și și-a infectat toată familia. Vaccinul, însă, i-a salvat.

Povestea primului italian infectat cu Omicron

COVID-19 au luat toți membrii familiei: patru adulți, toți vaccinați, și doi copii. Aceștia au vârste între 8 și 81 de ani. Starea lor de sănătate e bună, scrie agenția ANSA.

„Situația e sub control. Sunt bucuros că am fost vaccinat, a funcționat excelent în cazul nostru, având în vedere simptomele ușoare pe care le-am avut cu toții​”, a spus Ferdinando Russo, primul italian testat pozitiv cu Omicron.

Analize deja făcute urmează să arate dacă mai este infectat cineva din cei 133 de pasageri ai zborului din Africa de Sud.

Ferdinando Russo s-a întors în Italia, din Mozambic, pe 11 noiembrie. La plecare nu avea simptome și era negativ la testul COVID.

Toți membrii familiei sunt acum izolați și monitorizați de medici.

Specialiștii îndeamnă populația să se vaccineze

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit luni, pentru B1 TV, despre noua variantă de coronavirus.

Acesta a precizat că Omicron e extrem de infecțios, dar că e puțin probabil să poată ocoli complet protecția dată de vaccin: „Avem prime informații că și în Africa de Sud majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați, deci se pare că există un grad de protecție vaccinală relativ bună, dar nu suficient de bună să oprească această variantă să disloce varianta Delta, care e acum dominantă”.

Jurma a mai spus că dacă se confirmă faptul că Omicron este de cinci ori mai infecțios decât tulpina Delta, atunci „valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet”.