Autoritățile germane au depistat două cazuri de infectare cu varianta Omicron la Munchen. Tulpina sud-africană a fost detectată și în Italia, la o persoană care sosise din Mozambic.
Două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană au fost depistate în landul german Bavaria, a anunțat sâmbătă Ministerul federal al sănătății, potrivit Deutsche Welle.
Ministrul bavarez al sănătății, Klaus Holetschek de la CDU, spune că este vorba despre două persoane care au intrat în Germania prin aeroportul din Munchen pe 24 noiembrie.
Cei doi au intrat în izolare, mai spun autoritățile germane.
Autoritățile italiene au confirmat și ele un prim caz de infectare cu varianta Omicron, la o persoană care venise din Mozambique.
„Pacientul și membrii familiei sale au o stare de sănătate bună”, a spus Institutul național de sănătate publică, potrivit Al Jazeera.
Tot sâmbătă, varianta Omicron a fost detectată și în Marea Britanie. În replică, autoritățile britanice au impus noi măsuri anti-pandemie, astfel că toate persoanele care intră în țară vor fi nevoite să efectueze un test PCR și să se izoleze cel puțin până la aflarea rezultatului.
Primul caz în Europa a fost fusese confirmat în Belgia, vineri.
Ministrul român al Sănătății, care a anunțat sâmbătă că persoanele care vin din zone afectate de tulpina Omicron vor fi carantinate, a explicat că „România nu este ferită” și că autoritățile nu exclud apariția unor infectări provocate de această variantă a SARS-CoV-2.
„Urmează să vedem dacă eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce privește acest virus si dacă evoluția bolii este modificată. Având în vedere alertele OMS și Centrul European de control al Bolilor și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate și in momentul de față a fost adoptată o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Oricum, călătorii români care vin din zonele cu probleme vor fi carantinați timp de 14 zile și pot ieși cu un test negativ în zile . Măsurile de sănătate publică și vaccinare este soluția care se consideră oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că nu știm cum va evolua această tulpină…Nu putem să excludem apariția de cazuri cu această tulpină, România nu este ferită”, a declarat Alexandru Rafila.