Palatul CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului. Istoria clădirii somptuoase, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Regele Carol și Regina Elisabeta (FOTO)

Palatul CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului. Istoria clădirii somptuoase, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Regele Carol și Regina Elisabeta (FOTO)

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

La 10 minute de mers pe jos din punctul zero al Bucureștiului, Piața Universității, se află Palatul CEC, una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală, care atrage în special prin stilul arhitectural renascentist.

Palatul CEC, denumit la început Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, este o clădire care abundă de istorie, situată pe Calea Victoriei, promenada aristrocrației bucureștene.

Foto: Wikipedia

Terenul pe care a fost construit Palatul CEC a beneficiat, putem spune, de binecuvântare. Vreme de aproape 200 de ani, în acel loc au sălășluit mănăstirea și hanul „Sfântul Ioan cel Mare”, demolate în 1875, din cauza degradării, potrivit Wikipedia.

Cei care au pus piatra de temelie a noii clădiri, în iunie 1897, au fost Regele Carol I al României și Regina Elisabeta.

Foto: Wikipedia

Realizat după planurile lui Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceză de la sfârșitul secolului XIX, Palatul CEC a fost terminat în anul 1900.

Construcția are cinci cupole de sticlă, una în mijloc și patru așezate în colțuri. Acestea nu au doar rol estetic, ci ajută acustica. Sunetul se propagă pe verticală, astfel încât ceea ce se discuta la ghișee nu putea fi auzit de celelalte persoane.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Intrarea în palat este, de asemenea, spectaculoasă. Aceasta este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Camerele Palatului sunt înnobilate cu candelabre mari aduse de la Viena.

Cea mai elegantă încăpere rămâne Sala de consiliu. Distincția acesteia se vede de cum intri. Cu o înălține de opt metri, sala este decoarată cu lambriuri sculptate și panouri de mătase verde.

Foto: Tudor Cucic/danagont.ro

Picturile interioare au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele, se detașează tabloul alegoric „Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței”, dar și tabloul „Munca” de pe peretele aulei centrale.

Foto: Wikipedia

Arhitectura sa, față de cea a altor clădiri, nu a suferit din cauza războaielor și a cutremurelor care au avut loc de-a lungul anilor.

CEC Bank şi Muzeul CEC sunt acum gazdele Palatului CEC. Muzeul a fost deschis în anul 2005. Înăuntruputeţi găsi documente şi obiecte importante din istoricul instituţiei, dar şi expoziţii de artă.

CEC-ul, ca instițutie, a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de către Alexandru Ioan Cuza.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”