Președintele Panama, José Raúl Mulino, a acuzat SUA că răspândesc „minciuni”, după ce Departamentul de Stat al SUA a susținut că navele guvernamentale americane nu mai trebuie să plătească o taxă pentru a tranzita prin Canalul Panama, anunță BBC.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a răspuns că taxa pentru navele americane e „absurdă”, din cauza unui tratat care obligă SUA să protejeze canalul dacă acesta este atacat.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a recăpăta controlul asupra căii navigabile și a refuzat să excludă reluarea acesteia cu forța. El urmează să vorbească cu Mulino vineri.
Canalul Panama este un pasaj de 82 km care leagă oceanele Atlantic și Pacific de-a lungul țării din America Centrală.
Toate navele trebuie să plătească o taxă, în funcție de dimensiune și tip, pentru traversarea căii navigabile, dar navele americane au prioritate de trecere.
Într-o postare pe X de miercuri, Departamentul de Stat a scris: „Navele guvernamentale americane pot acum tranzita Canalul Panama fără taxe, economisind guvernului SUA milioane de dolari pe an”.
Mulino a reacționat la declarație spunând că respinge „această metodă de gestionare a relațiilor bilaterale pe bază de minciuni”.
El a spus că i-a cerut ambasadorului său la Washington să ia „măsuri ferme” pentru a respinge afirmația, considerând-o „pur și simplu intolerabilă”.
Mulino a adăugat că navele guvernamentale americane, inclusiv navele marinei, plătesc „6-7 milioane de dolari pe an” pentru dreptul de trecere. „Nu este ca și cum taxele canalului distrug economia Statelor Unite”, a adăugat el.
Autoritatea Canalului Panama (ACP) a făcut, de asemenea, o declarație în care a spus că „nu a făcut nicio ajustare” taxelor de trecere, adăugând că este deschisă pentru stabilirea unui dialog.
După întâlnirea dintre Rubio și Mulino, Panama a anunțat că nu își va reînnoi calitatea de membru la programul de construire a infrastructurii al Chinei, cunoscut sub numele de Inițiativa Belt and Road.
Rubio a salutat această mișcare, numind-o „un mare pas înainte”, deși Panama a negat că decizia ar fi fost luată la cererea SUA.
Trump și-a exprimat temerile că China ar putea închide canalul către SUA în cazul unei crize – ceva ce Panama și China au negat cu fermitate.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Chinei pentru Afaceri Externe, Lin Jian, a declarat că parteneriatul său cu Panama dă „rezultate fructuoase” și a îndemnat țara să „reziste interferențelor externe”.
Rubio s-a întâlnit duminică cu administratorul canalului, Ricaurte Vásquez Morales, alături de Mulino. Principalul diplomat al Americii a cerut Panama să facă „modificări imediate” în „influența și controlul” Chinei asupra căii navigabile.
Mulino a spus că ruta comercială „este și va rămâne” în mâinile Panama.
SUA au construit canalul la începutul secolului al XX-lea, dar, după ani de proteste, președintele Jimmy Carter a semnat un tratat cu Panama în 1977 pentru a preda treptat controlul asupra căii navigabile. Trump a numit asta „o mare greșeală”.