#PanamaPapers: Cel mai mare protest din istoria Islandei, după ce premierul Gunnlaugsson a fost vizat de scurgerile de informații. Cetățenii au înconjurat Parlamentul și cer demisia prim-ministrului (VIDEO, FOTO)

#PanamaPapers: Cel mai mare protest din istoria Islandei, după ce premierul Gunnlaugsson a fost vizat de scurgerile de informații. Cetățenii au înconjurat Parlamentul și cer demisia prim-ministrului (VIDEO, FOTO)
foto: abc.net.au

Mii de oameni s-au adunat în Reykjavik, capitala Islandei, scandalizați fiind de informațiile despre companiile offshore ale premierului, scoase la iveală de scurgerea de informații cunoscută drept Panama Papers, arată rt.com.

Prim-ministrul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson deținea o companie offshore prin intermediul căreia făcuse investiții de milioane de dolari în timpul crizei financiare.

Protest Islanda

Compania cu pricina, Wintris, a fost cumpărată de prim-ministru și soția sa în 2007, informație pe care nu a declarat-o în momentul în care a intrat în Parlament. Apoi, acesta a vândut jumătate de companie soției sale pentru suma de un dolar.

Gunnlaugsson s-a folosit de companie pentru a plasa investiții de milioane de dolari pe care i-a moștenit, dar acesta a declarat că nu s-a folosit de funcția sa politică pentru a conduce investițiile.

Aceste informații i-a determinat pe islandezi să iasă în stradă, supărații fiind pe Guvernul lor, pentru a cere demisia premierului.

Cel mai mare protest din istoria Islandei

În capitală au fost văzute bannere pe care scriau "Alegeri Acum", dar și postere dispuse de-a lungul orașului prin care șoferii erau încurajați să claxoneze în semn de protest.

Prezența a mai mult de 22.000 de mii de protestatari a fost confirmată, iar manifestația din fața Parlamentului a crescut rapid. Chiar dacă islandezii au spus că vor fi prezenți, prin intermediul rețelelor de socializare, Gunnlaugsson a reușit să le stârnească și mai mult furia acestora, afirmând că "nu e ca și cum ar participa toți".

Atunci când premierul a fost întrebat de un reporter de la o televiziune locală dacă ia demisia în considerare, Gunnlaugsson a declarat că nu va demisiona "nici din cauza acestei chestiuni, nici din cauza a oricărei alte chestiuni", pe motiv că Executivul "a ajuns la rezultate uimitoare și este important să termine ceea ce a început".

Acesta a respins și ideea de a sta pe bară în timpul investigațiilor, cu precizarea că "simplul fapt de a acuza pe cineva de ceva doar pentru a forța persoana respectivă să renunțe nu este în armonie cu maniera în care noi (islandezii – n.r.) vrem să ne funcționeze societatea"

Peste 22.000 de protestatari în Islanda

Sigmundur Gunnlaugsson, prim-ministrul Islandei, a plecat din mijlocul unui interviu în momentul în care i s-au pus întrebări despre compania sa offshore, Wintris, arată theguardian.com. Reacția oficialului vine în contextul celei mai mari scurgeri de informații cu privire la modalitățile de spălare a banilor folosite de cei mai mari lideri ai lumi, intermediate de firma de avocatură Mossack Fonseca. (Detalii AICI)