Parlamentar german: Afirmațiile lui Crin Antonescu față de Angela Merkel i-au fost dăunătoare lui însuși

Parlamentar german: Afirmațiile lui Crin Antonescu față de Angela Merkel i-au fost dăunătoare lui însuși
Gunther Krichbaum, membru al Bundestagului și al Partidului Creștin Democrat din Germania, din care face parte și Angela Merkel, a declarat vineri că afirmațiile făcute de Crin președintele interimar Crin...

Gunther Krichbaum, membru al Bundestagului și al Partidului Creștin Democrat din Germania, din care face parte și Angela Merkel, a declarat vineri că afirmațiile făcute de Crin președintele interimar Crin Antonescu la adresa cancelarului german i-au fost dăunătoare lui însuși.

Acesta consideră că premierul și președintele interimar „încearcă să creeze o problemă care nu există,” deoarece relația dintre Germania și România este foarte bună, relatează Mediafax. El crede și că afirmațiile lui Victor Ponta ar fi „o diversiune ieftină” de la adevăratele probleme ale României.

Krichbaum explică atitudinea foarte tranșantă a Germaniei față de România prin faptul că cea dintâi a fost divizată de Cortina de Fier și Germania de Est a avut parte de un regim nedemocratic până în 1989. Oficiali germani au făcut diverse remarci prin care spuneau că România trebuie să respecte instituțiile democratice și statul de drept.

„În acelaşi timp, faptul că este membră UE înseamnă că România trebuie să împărtăşească şi să respecte valorile europene. Aşa că dezbaterea este de fapt nu pro sau contra preşedintelui Băsescu, dar despre respectarea standardelor democratice. Aceasta include respectarea independenţei sistemului judiciar, respectarea statului de drept, separaţia puterilor şi aşa numitele echilibre ale sistemului instituţional. Dacă toate acestea sunt în pericol, UE şi statele membre nu pot rămâne pe tuşă, ceea ce de altfel, nici SUA nu a făcut. Ceea ce mulţi nu realizează este că românii nu au doar cetăţenia României. Prin Tratatul de la Lisabona ei au şi cetăţenia europeană. Ei au drepturi legale de cetăţeni europeni. De aceea este natural ca UE să se asigure ca ai săi cetăţeni să beneficieze de drepturile lor democratice”, a apreciat oficialul german.

El a afirmat că există şi varianta în care UE şi-ar putea pierde „răbdarea” în cazul României, dar a menţionat că reformele necesare nu trebuie îndeplinite pentru a mulţumi Bruxelles-ul, Germania sau altă ţară europeană.

„Sunt în interesul propriu al României. Cetăţenii români sunt victimele neajunsurilor din sistemul juridic – ei vor beneficia de pe urma unor standarde mai ridicate în acest sens şi a luptei împotriva corupţiei”, a argumentat Krichbaum.

Anterior, Gunther Krichbaum a cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, să retragă dreptul de vot al României în acest for european.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)