Parlamentul Franței a dat un vot final pentru adoptarea obligativității permisului vaccinal

Parlamentul Franței a dat un vot final pentru adoptarea obligativității permisului vaccinal
Foto simbol: Pixabay

Parlamentul Franței a dat duminică un vot final pentru adoptarea legii care interzice accesul persoanelor nevaccinate în toate restaurantele, în arenele sportive și în alte tipuri de locații, o măsură despre care guvernul de la Paris spune că va avea un rol central în protejarea spitalelor pe fondul numărului tot mai mare de cazuri din valul Omicron.

Parlamentul Franței, vot final pentru adoptarea obligativității permisului vaccinal

Deputații francezi au adoptat legea cu 215 voturi „pentru” și 58 „împotrivă”. Președintele Emmanuel Macron spera că actul normativ va trece ceva mai rapid de legiuitori, însă procesul a fost amânat de opozanți și de sutele de amendamente propuse.

Peste 91% din populația adultă a Franței a fost deja vaccinată anti-COVID-19 cu schemă completă, iar criticii au pus la îndoială oportunitatea „permisului vaccinal”, susținând că e posibil ca acesta să nu producă vreo diferență notabilă, transmite Euronews.

Guvernul lui Macron speră că o astfel de măsură va limita numărul de pacienți care pun presiune pe spitale fără să se ajungă la un nou lockdown. Noi restricții de tip carantină ar afecta economia franceză și, cel mai probabil, ar afecta și șansele președintelui francez de a câștiga un nou mandat la alegerile prezidențiale din 10 aprilie.

Până la adoptarea legii, permisul vaccinal era deja necesar pentru accesul în restaurante, cinematografe, muzee și în multe alte locații din țară, însă persoanele nevaccinate puteau intra și ele dacă prezentau un test negativ la SARS-CoV-2.

Ar putea exista câteva excepții pentru persoanele care au trecut prin boală. În plus, legea prevede și sancțiuni mai dure pentru cei care folosesc permise false.

Peste 76% din paturile franceze de terapie intensivă sunt ocupate de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, cei mai mulți dintre ei nevaccinați, iar la nivel național sunt raportate cam 200 de decese COVID-19 în fiecare zi.

Precum multe alte țări, Franța este în valul Omicron, înregistrând în ultima săptămână peste 2.800 de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Noul permis vaccinal va fi necesar și pentru transportul public interregional, iar testul negativ va fi acceptat doar în situația în care persoana respectivă se deplasează către o unitate sanitară. Permisul va fi valabil doar pentru persoanele cu vârste de 16 ani sau mai mari, cu mențiunea că persoanele din grupa de vârstă 12-15 ani pot prezenta în continuare actualul certificat de vaccinare.

Urmăriți B1TV.ro și pe