Pe cine a cerut Rusia în schimbul americanului Paul Whelan / Misiune dificilă pentru SUA

Pe cine a cerut Rusia în schimbul americanului Paul Whelan / Misiune dificilă pentru SUA

Rusia a refuzat să-l elibereze pe Paul Whelan alături de baschetbalista Brittney Griner, cu excepția cazului în care un fost colonel de spionaj intern al Rusiei aflat în prezent în custodia Germaniei va fi eliberat și el în cadrul oricărui schimb de prizonieri, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Kremlinul a refuzat eliberarea lui Paul Whelan chiar dacă SUA au oferit numele altor câțiva prizonieri ruși în Custodia SUA pe care ar fi dispuși să le schimbe.

SUA nu au putut îndeplini cererea pentru fostul colonel, Vadim Krasikov, deoarece acesta ispășește o pedeapsă cu închisoare pe viață pentru omor în Germania.

CNN a raportat pentru prima dată în august că rușii au cerut ca Krasikov să fie eliberat împreună cu Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul lui Whelan și Griner.

În cele din urmă, SUA nu au putut să asigure eliberarea lui Krasikov.

Guvernul german nu a fost dispus să ia în considerare în mod serios includerea lui Krasikov – care asasinase un cetățean georgian în plină zi la Berlin în 2019 – într-un potențial schimb de prizonieri.

SUA le-a făcut alte câteva oferte rușilor, au spus surse, pentru a-i determina să accepte includerea lui Whelan în schimb. Printre numele prezentate de SUA s-a numărat și Alexander Vinnik, un cetățean rus extrădat în SUA în august, pe baza acuzațiilor de spălare de bani, hacking și extorcare.

SUA s-au oferit, de asemenea, să facă schimb cu Roman Seleznev, un criminal cibernetic rus condamnat, care ispășește în prezent o pedeapsă de 14 ani în SUA, au spus surse.

Urmăriți B1TV.ro și pe