Peter Szijjarto, la Ministeriala NATO de la București: Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita un conflict direct cu Rusia. Trebuie să se pună accentul pe pace

Peter Szijjarto, la Ministeriala NATO de la București: Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita un conflict direct cu Rusia. Trebuie să se pună accentul pe pace
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Tomas Tkacik

Trebuie depuse toate eforturile pentru evitarea unui conflict armat direct între NATO și Rusia, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, marți, la Ministeriala aliată de la București, avertizând că o eventuală escaladare a ostilităților ar putea să afecteze teritorii din vecinătatea imediată, potrivit MTI preluată de Agerpres.

Peter Szijjarto, la București: Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita un conflict direct între NATO și Rusia

Trebuie să se pună accentul pe pace, luând în considerare și că se apropie iarna, a mai declarat Peter Szijjarto, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, conform părții ungare.

Cu această ocazie, Peter Szijjarto a salutat poziția calmă a Poloniei în cazul rachetei care a căzut pe teritoriul său.

„Dacă astăzi nu discutăm aici despre evoluţiile dintr-un al treilea război mondial, datorăm acest lucru comportamentului extrem de responsabil al liderilor Poloniei”, susține oficialul ungar.

Totodată, el a lansat un avertisment în ceea ce privește posibilitatea de escaladare a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Ungaria, ca țară vecină Ucrainei, este pe deplin conștientă de consecințele posibile, susține Szijjarto, și de aceea interesul ei este să fie pace.

În opinia lui Peter Szijjarto, este clar că escaladarea războiului ar afecta în primul rând teritoriile din vecinătatea imediată, nu țări aflate la mii de kilometri distanță. Șeful diplomației ungare a salutat declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a amintit că Alianța nu este parte a războiului, și și-a exprimat speranța că această situație va rămâne neschimbată.

Nu în ultimul rând, el a menționat că este posibilă o „catastrofă umanitară nemaivăzută” odată cu instalarea iernii, context în care a amintit de campania umanitară lansată de Ungaria.

Peter Szijjarto a subliniat că este necesar să fie evitați toți factorii care ar putea să ducă la escaladarea războiului și a transmis un avertisment împotriva tăierii canalelor de comunicare, amintind de activitatea Turciei de mediere, mai notează MTI.

Urmăriți B1TV.ro și pe