Politico: SUA, îngrijorată că Rusia ar putea să folosească arme chimice în Ucraina

Politico: SUA, îngrijorată că Rusia ar putea să folosească arme chimice în Ucraina
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Oficiali ai administrației Biden consideră că președintele rus Vladimir Putin ar putea să folosească arma chimică în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO în cazul în care trupele sale continuă să piardă teren, relatează Politico.

Politico: SUA este îngrijorată că Rusia ar putea să folosească arme chimice în Ucraina

Îngrijorările, spun șase persoane familiare cu subiectul, vin în contextul eforturilor pe care le depune administrația americană pentru a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și pentru a mobiliza noi resurse și investiții în producerea unor sisteme de detectare a eventualei utilizări de arme chimice. Printre sursele Politico sunt și oficiali ai Pentagonului.

SUA nu are informații care să sugereze că producerea unui asemenea atac în Ucraina ar fi iminentă, spun sursele respective. De fapt, mulți oficiali ai Pentagonului sunt de părere că luptele vor stagna în lunile de iarnă, fără ca vreo tabără să fie capabilă să câștige prea mult teren.

Însă în eventualitatea unor noi pierderi pe câmpul de luptă sau în cazul unui colaps complet pentru armata rusă, unii oficiali de top cu atribuții de profil au ajuns la concluzia că Moscova ar putea să recurgă la folosirea armelor chimice – inclusiv a celor despre care se spune că ar fi fost utilizate în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Un asemenea atac ar implica arme chimice care sunt ușor de ascuns, ceea ce ar face mai dificil pentru țările occidentale să îl atribuie Moscovei, spune un oficial. Rusia ar putea să folosească agenți de proveniență farmaceutică. Câteva substanțe chimice ar putea fi utilizate pentru un atac cu victime în masă, chiar dacă se știe că Moscova folosește Noviciok împotriva uneia sau a două persoane simultan, sunt de părere oficialii și experții. De exemplu, unele substanțe chimice pot fi transformate într-un aerosol sau pot fi folosite în muniții ca să provoace daune unui grup mare de oameni.

SUA știe de multă vreme că Rusia investește în arme chimice. În această toamnă, senatorii americani au fost informați despre rezerva rusă de arme chimice și despre amenințarea din Ucraina, spune un consilier din Congres, însă îngrijorarea legată de posibila utilizare a armelor chimice în țara invadată de forțele ruse vine în contextul în care oficialii Statelor Unite cred tot mai mult că Moscova va recurge la mijloace de război neconvențional dacă va continua să piardă teren.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:18 - Cătălin Drulă: USR îl susține în continuare pe Nicușor Dan; probabil spre finalul anului 2023 va trebui să avem decizia privind candidatul. PNL îi face șicane și în Consiliul General, și în alte părți (VIDEO)
21:11 - Cabral Ibacka, adevărul despre show-ul „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”: „Treaba e foarte simplă …”
21:11 - Elon Musk, cu armele pe noptieră. Fotografia cu care și-a șocat urmăritorii pe Twitter (FOTO)
20:44 - Cătălin Drulă: La 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale primarilor. Proiectul USR de abrogare e blocat în sertarul comisiilor de la Senat de luni de zile (VIDEO)
20:31 - Cătălin Drulă, despre plecarea USR de la guvernare: „Iohannis avea acest plan de a guverna cu PSD”
20:29 - Datele a peste 5 milioane de utilizatori Twitter au fost publicate pe un forum de hacking
20:23 - Cătălin Drulă, despre revocarea lui Niculae Bădălău: Depinde de Marcel Ciolacu, în întregime. Când apar astfel de scandaluri, le tergiversează în speranța că se uită (VIDEO)
20:04 - ACER avertizează că pentru statele Uniunii Europene ar putea dificil să-și umple depozitele de gaze anul viitor
19:54 - Anamaria Prodan va putea păstra numele Reghecampf după divorț: „Ar trebui să-i fie jenă pentru toată mizeria pe care a aruncat-o asupra acestei familii”
19:53 - Brazilia, a doua echipă calificată matematic în optimile Cupei Mondiale din Qatar! Elveția, „condamnată” să joace un meci de totul sau nimic cu Serbia