Premierul Bulgariei, testat pozitiv pentru COVID-19. Boiko Borisov: Simt un disconfort general. Doctorii mi-au recomandat să stau acasă

Premierul Bulgariei, testat pozitiv pentru COVID-19. Boiko Borisov: Simt un disconfort general. Doctorii mi-au recomandat să stau acasă
foto: Hepta.ro / DPA Images / Sina Schuldt

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat, duminică, că a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus. Demnitarul susține că resimte simptome ușoare și că doctorii i-au recomandat să rămână acasă.

Boiko Borisov, premierul Bulgariei, a fost testat pozitiv pentru COVID-19

„După două teste PCR negative, astăzi am fost testat pozitiv. Simt un disconfort general. Doctorii mi-au recomandat să stau acasă”, a scris Borisov pe Facebook, adăugând că a informat autorităţile sanitare despre contacţii săi.

Demnitarul bulgar anunțase încă de vineri că intră în autoizolare, în condițiile în care a fost contact al ministrului adjunct al dezvoltării regionale, Nikolay Nankov, care fusese testat pozitiv pentru COVID-19,potrivitAgerpres.

Inspectoratul de sănătate din Sofia l-a înștiințat, sâmbătă, pe premierul Boiko Borisov că poate ieși din carantină, după ce a avut rezultate negative la două teste. Cu toate acestea, un al treilea test a ieșit pozitiv duminică.

Bulgaria, precum multe alte țări din Uniunea Europeană, este traversată în ultimele săptămâni de o creștere a numărului de cazuri noi. Spre exemplu, doar sâmbătă, au fost anunțate 1.589 de îmbolnăviri nou depistate în țara de circa 7 milioane de locuitori, astfel că bilanțul total a urcat la 36.519. Numai la Sofia au fost înregistrate 584, transmite Daily Sabah.

În capitala Bulgariei, Sofia, casă a două milioane de persoane, cluburile de noapte și discotecile se vor închide timp de două săptămâni, începând de duminică, într-o încercare de a limita răspândirea virusului care presează sistemul sanitar, a precizat primarul Yordanka Fandakova, sâmbătă. Într-o intervenție la postul național de televiziune BTV, Fandakova a îndemnat universitățile din Sofia să trecă la un sistem de învățământ online, făcând un apel și către proprietarii de afaceri, cărora le-a cerut să îndemne angajații să lucreze de acasă pe cât de mult posibil.

Vestea vine în contextul în care autoritățile bulgare au decis anterior ca purtarea măștii de protecție să devină obligatorie pe stradă, începând de joi.Purtarea unei măşti este obligatorie în spaţiul public acolo unde menţinerea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri nu este posibilă. Astfel, masca este obligatorie în pieţe, în gări şi în staţiile de metrou, pe străzile aglomerate şi la cozi, a anunţat Ministerul Sănătăţii.