Premierul italian, revoltat că Merkel și Hollande ”au făcut legea” la summit-ul de la Bratislava: Angela nu mă poate trata așa! M-au chemat când lucrurile erau deja decise. E inacceptabil așa ceva!

Premierul italian, revoltat că Merkel și Hollande ”au făcut legea” la summit-ul de la Bratislava: Angela nu mă poate trata așa! M-au chemat când lucrurile erau deja decise. E inacceptabil așa ceva!
Foto:en.rfi.fr

Summit-ul de la Bratislava, primul fără Marea Britanie, s-a lăsat cu scandal între premierul italian Matteo Renzi, pe de o parte, și cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, de cealaltă parte.

Renzi nu a fost deloc mulțumit de rezultatele reuniunii, motiv pentru care a ales să nu participe la conferința comună cu ceilalți doi lideri.

”Nu sunt mulțumit de concluziile întâlnirii legate de economie și migrație. Nu pot să țin conferințe de presă cu ei, atât timp cât nu le împărtățesc viziunile”, a susținut premierul italian, potrivit Reuters.

Nu se știe dacă Renzi a fost invitat la conferință sau nu, dar Le Monde a titrat că acesta ”a stricat atmosfera la final de summit”. Scandalul izbucnit a fost atât de mare încât La Repubblica a scris că între cei trei există ”un război”. Jurnaliștii italieni au mai susținut că lipsa lui Renzi de la conferința comună a fost o ”umilire publică” a acestuia.

În timpul summit-ului, Renzi și Hollande ar fi avut o discuție aprinsă la finele căreia prim-ministrul italian a izbucnit: ”Angela nu mă poate trata asemenea liderilor europeni care nu au ridicat un deget pentru rezolvarea problemelor economice și de migrație! Alții știu doar să asculte. Germania nu respectă regulile în materie de surplus comercial. Fără politici economice și de migrație, Europa riscă enorm!”.

Întrebat la plecare de către Hollande ce s-a întâmplat, Renzi i-a răspuns: ”Francois, tu crezi că puteam să aprob un document inexisten?”.

”M-au chemat când lucrurile erau deja decise. E inacceptabil asta!”, s-a mai revoltat liderul italian.

Și Renzi a susținut o declarație de presă, singur, în care a criticat din nou compactul fiscal european și acordul cu Turcia, aspecte care sunt esențiale în viziunea lui Merkel.

La acest summit, liderii celor 27 de state și-au dat un termen de jumătate de an pentru a veni cu ”viziunea unei UE atragătoare”. Rezultatele vor fi discutate la summit-ul din martie.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)