Premierul polonez, Mateusz Morawiecki avertizează Europa: „Putin nu este Hitler sau Stalin. Din păcate, el este mai periculos”

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki avertizează Europa: Putin nu este Hitler sau Stalin. Din păcate, el este mai periculos
Foto: Hepta/DPA Images / Kay Nietfeld.

Dictatorul rus Vladimir Putin este mai periculos decât Adolf Hitler și Iosif Stalin, pentru că are mai multe arme letale decât dictatorii secolului XX – rachete nucleare și internet, susține premierul polonez, Mateusz Morawiecki, citat de The Telegraph.

Premierul polonez solicită „deputinizarea” lumii

Potrivit premierului polonez, Rusia a „infectat” spațiul informațional cu milioane de știri false. Prin urmare, lumea are nevoie de „deputinizare”.

„Ideologia lui Putin a „lumii ruse” este echivalentul comunismului și nazismului secolului al XX-lea. Aceasta este ideologia cu care Rusia justifică drepturile și privilegiile fictive pentru țara sa”, a remarcat  Morawiecki.

Premierul polonez a comentat și declarația lui Putin la parada din 9 mai, care se referea la faptul că Rusia luptă astăzi cu „nazismul”. Oficialul a subliniat faptul că dictatorul rus dezvoltă mitul că Rusia a învins nazismul, dar nu menționează deceniile postbelice de represiuni și excese ale URSS în țările din Europa de Est.

Mateusz Morawieck, atac dur la adresa lui Emanuel Macron

„Putin nu este Hitler sau Stalin. Din păcate, el este mai periculos. Dacă Europa nu îl va opri, Putin va trimite trupe ruse mai departe. Depinde de noi unde îl oprim”, a avertizat Morawiecki.

Mateusz Morawiecki l-a criticat, recent, pe președintele francez Emanuel Macron pentru conversațiile frecvente cu președintele rus Vladimir Putin.

„Președintele Macron, de câte ori ați vorbit cu Putin și ce ați realizat? Noi nu discutăm, nu negociem cu criminalii, pentru că criminalii trebuie luptați… nimeni nu a negociat cu Hitler. Și ați face a negocia cu Hitler, cu Stalin?”, a spus premierul Morawiecki.

La rândul său, Macron a calificat o astfel de declarație a premierului polonez „neîntemeiată” și „scandaloasă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:16 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”