Premiul Nobel 2020 pentru Chimie. Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, laureate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”

Premiul Nobel 2020 pentru Chimie. Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, laureate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului
Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna

Emmanuelle Charpentier, din Franța și Jennifer A. Doudna, din Statele Unite ale Americii sunt laureatele Premiului Nobel 2020 pentru chimie. Distincția a fost oferită pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”.

Cei doi oameni de știință au descoperit una dintre cele mai precise unelte în tehnologia genetică: foarfecele moleculare CRISPR/Cas9, cu ajutorul cărora experții în domeniu pot modifica ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor, cu mare precizie.

Emmanuelle Charpentier: „Simțeam că nu este real”

Charpentier a primit vestea multă surprindere și încânare.

„Aş putea spune că premiul a devenit repede după publicarea rezultatelor cercetării (n.r. – 2012). Când am fost sunată dimineaţă şi mi-a fost spus de mai multe ori (n.r. – că am câștigat), nu reuşeam să fac legătura. Simţeam că nu este real”, a declarat Charpentier.

Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna vor primi 10 milioane de coroane suedeze, adică 950.000 de euro, premiu care vi împărțit în mod egal de cei doi oameni de știință.

111 premii Nobel au fost acordate pentru Chimie din 1901 până în 2019. Un singur om de știință a primit premiul de două ori, Frederick Sanger, în 1958 și 1980. Marie Curie a primit și ea două premii Nobel, unul pentru Chimie, altul pentru Fizică.

Ultima oră
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Sunt măsuri concrete de sprijin în fața acestui val de scumpiri
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane
18:40 - Polonia: Guvernul a recomandat ca a treia doză de vaccin Covid-19 să fie administrată deja persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și personalului medical
18:31 - Sorin Cîmpeanu: Este falsă problema neplății burselor pentru 400 de studenți