Presa italiană lansează un semnal de alarmă privind activitățile din ”fabricile-lagăr” chineze, în urma unui incendiu soldat cu șapte morți

Presa italiană lansează un semnal de alarmă privind activitățile din ”fabricile-lagăr” chineze, în urma unui incendiu soldat cu șapte morți

Presa italiană a lansat, luni, un semnal de alarmă privind activitățile firmelor chineze în urma unui incendiu la o fabrică de textile. Corriere della Sera denunță condițiile extrem de grele de lucru, comparabile cu sclavia, ale unor angajați care nu aveau pauză și nerespectarea normelor minime.

În incendiul izbucnit duminică dimineață într-o fabrică de textile chineză din orașul italian Prato, șapte persoane și-au pierdut viața.

Incendiul s-a produs într-o zonă industrială în care există 6.500 de firme de textile, dintre care 3.500 sunt chineze.

„Prato, o tragedie previzibilă. Cum se moare pentru 40 de eurocenţi (aprox. 1,8 lei) pe produs textil”, titrează ziarul Corriere della Sera, prezentând condiţiile din fabrica chineză unde a izbucnit incendiul. „De acolo nu se ieşea deloc. Niciodată. Nici măcar lumina soarelui nu pătrunde. Niciodată. Geamurile sunt acoperite cu un strat de celofan negru. Din exterior nu se vede nimic. Ferestrele sunt închise permanent, atât vara cât şi şi iarna. În aer se vede praful care iese din instalaţiile care tratează bumbacul. Pare a fi zăpadă. (…) Muncitorii îl respiră 24 de ore pe zi”, scrie publicaţia italiană.

„Chinezii locuiesc în fabricile celei mai mari zone industriale chineze din Europa. Sunt locuri inaccesibile pentru alţii. Muncitorii sunt monitorizaţi permament de camere de luat vederi. Dacă baţi la uşă nu răspunde nimeni. Şi totuşi se aud zgomotele de lucru”, precizează cotidianul italian. Chinezii din Prato trăiesc permanent în fabricile în care lucrează. Au numeroşi copii. Puţini dintre ei merg la şcoală, cei mai mulţi fiind obligaţi să muncească de mici. Unii aproape că nu au luat niciodată contact cu exteriorul. „Culmea este că la intrarea în una din fabrici scrie în engleză şi chineză: «Zâmbeşte vieţii din jurul tău şi mergi înainte». O sintagmă asemănătoare cu «Munca vă face liberi», emblema lăgărelor naziste”, încheie cotidianul.

„Fabrica-lagăr pe care statul refuză să o vadă”, titrează, la rândul său, ziarul La Repubblica.

„Prato: drama sclaviei moderne: şapte muncitori au ars de vii”, scrie publicaţia L’Unita.

„Majoritatea companiilor din această zonă industrială funcţionează fără a respecta nicio regulă, ca în Vestul sălbatic”, recunoaşte procurorul italian Piero Tony, care coordonează ancheta în cazul incendiului soldat cu moartea a şapte persoane.

„Dacă nu vor fi luate măsuri drastice, riscăm să importăm ce este mai rău în contextul globalizării. Astfel de tragedii sunt previzibile în orice stat din Asia de Sud-Est, dar este greu să vedem aşa ceva în Italia”, a precizat Laura Boldrini, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Tags: