Presa liberă se zbate să reziste în Hong Kong. Magnat media pro-democrație, arestat în baza legii impuse de China. Reacția curajoasă a ziarului său: Continuăm lupta!

Presa liberă se zbate să reziste în Hong Kong. Magnat media pro-democrație, arestat în baza legii impuse de China. Reacția curajoasă a ziarului său: Continuăm lupta!
Foto: Hepta DPA Images / Liau Chung-Ren

Un magnat media din Hong Kong a fost arestat în baza controversatei legii a securității naționale, impusă de China în luna iunie. Jimmy Lai este acuzat de „coluziune cu puteri străine”. A doua zi după arestare, oamenii au făcut cozi în fața magazinelor să cumpere Apple Daily, tabloidul pro-democrație deținut de Lai, curioși să vadă reacția acestuia. Ziarul, însă, nu a cedat presiunii și chiar de pe prima pagină a promis să continue lupta.

Magnatul de presă Jimmy Lai, arestat în Hong Kong în baza legii impuse de China

Jimmy Lai, magnat media din Hong Kong, unul din cei mai importanți activişti pro-democraţie și un critic dur al regimului comunist de la Beijing, a fost arestat în baza legii secturității naționale. Actul normativ pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine. Pedepsele ajung până la închisoarea pe viaţă.

Legea a fost impusă Hong Kong-ului de către China, stârnind critici vehemente din partea statelor occidentale. Mai mulți lideri de stat au avertizat că Beijingul practic a anulat autonomia Hong Kong-ului, iar activiștii din regiune au anunțat că bruma de democrație de acolo a murit de-a binelea. După adoptarea legii, mai multe ONG-uri pro-democrație s-au dizolvat, iar unele au anunțat că-și continuă activitatea de peste granițe. De atunci, mai mulți lideri ai mișcării au fost arestați, la fel la Jimmy Lai.

Anunțul privind arestarea sa a fost făcut luni de Mark Simon, director executiv în cadrul companiei media Next Digital, ce aparţine lui Lai şi care publică tabloidul local Apple Daily.

Simon a precizat că Lai este acuzat de „coluziune cu puteri străine”, iar AFP, citând o sursă din poliție, a notat că magnatul media este învinuit și de fraudă. Lai a mai fost arestat în acest an sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate din 2019. Nu a fost singurul care a beneficiat de acest ”tratament”.

În mai, el declarase pentru Reuters că va rămâne în Hong Kong și va lupta în continuare pentru democrație, chiar dacă asta va însemna să devină o țintă a noii Chinei.

Reacția tabloidului Apple Daily la arestarea patronului său

La o zi după arestarea lui Jimmy Lai, oamenii au făcut cozi în fața magazinelor să cumpere Apple Daily, tabloiul magnatului, curioși să-i vadă reacția. Pe prima pagină a ziarului au putut citi: „Apple Daily trebuie să lupte în continuare”.

Tabloidul a fost tipărit în 500.000 de exemplare, deși în mod obișnuit se fac doar 100.000, notează The Guardian.

În cartierul Mong Kok, oamenii s-au așezat la cozi încă de la 2.00 dimineața.

„Ce a făcut poliția ieri încalcă brutal libertatea presei. Toți cetățenii din Hong Kong raționali trebuie să susțină Hong Hong-ul și să susțină Apple Daily”, a spus Kim Yau, în timp ce-și cumpăra ziarul.

În timp ce Lai era arestat, polițiștii descindeau în redacția Apple Daily, de unde au ridicat 25 de cutii cu ceea ce ar trebui să fie ”dovezi”.
Născut pe continent, Lai a ajuns în Hong Kong cu o barcă de pescuit, când avea doar 12 ani și niciun ban. A devenit magnat de presă și unul dintre cei mai importanți activiști pro-democrație în orașul acum doar teoretic autonom. În trecut, Beijingul l-a catalogat pe Lai ca fiind un „trădător”.

Urmăriți B1TV.ro și pe