Presa rusă: Statele Unite întrețin temerile Europei cu privire la Rusia

Presa rusă: Statele Unite întrețin temerile Europei cu privire la Rusia
Foto: time.com

Europa exagerează conştient temerile populaţiei cu privire la o posibilă ameninţare rusă, comentează vineri cotidianul Rossiiskaia Gazeta, care consideră că există o tendinţă constantă, întreţinută de SUA, de a-i avertiza pe europeni în legătură cu riscul „sosirii ruşilor”, relatează RIA Novosti.

Potrivit publicației ruse, amplificarea psihozei este în responsabilitatea presei. Aceasta consideră că NATO le transmite europenilor reflexul „rusofobiei” şi doar prin simpla menţionare a Moscovei europenii îşi îndreaptă atenţia spre Statele Unite şi se arată dispuşi să îndeplinească orice capriciu al Washingtonului.

Totodată, publicația afirmă că Suedia este cel mai bun exemplu în acest sens, în contextul în care autorităţile de la Stockholm au lansat operaţiuni ample de căutare a unui submarin rus, care s-ar fi aflat în apropierea apelor teritoriale suedeze. Agitaţia operaţiunilor de căutare a fost asemănătoare cu cea lansată pentru prinderea monstrului din Loch Ness, constată cotidianul rus. După aproape o săptămână de „semnalări” din partea cetăţenilor vigilenţi care ar fi observat în mare ceva asemănător unui submarin, militarii suedezi au recunoscut că informaţiile au fost simple supoziţii.

O altă ameninţare a apărut ulterior în rândul opiniei publice, de această dată cu privire la prezenţa avioanelor ruse în spaţiul aerian al Suediei, adaugă cotidianul rus. Publicaţia suedeză Expressen a dezvăluit că un avion rus de vânătoare a intrat în spaţiul aerian al ţării şi a fost îndepărtat în urma intervenţiei unei aeronave suedeze. În final, s-a dovedit că avionul în cauză nu era rus, ci francez, potrivit unei informaţii publicate de revista Newsweek. Militarii suedezi au ştiut că avionul aparţinea aviaţiei franceze, dar nu au dezminţit articolul publicat de Expressen, mai adaugă Rossiskaia Gazeta.

Pe de altă parte, şefii armatelor din Europa transmit populaţiei „poveşti de groază”, potrivit cărora trupele nu ar fi pregătite să răspundă unui atac al Rusiei, invocând lipsa banilor, a echipamentelor moderne sau lipsa de personal.

Suedia, ţările baltice şi Polonia nu sunt singurele care îşi exprimă temerile cu privire la ameninţarea Moscovei. Îngrijorarea a fost observată şi în discursurile susţinute de liderii militari austrieci şi germani.

În acest context, cotidianul rus notează că Washingtonul pare să-şi fi atins obiectivul: dacă anterior statele europene şi-au redus bugetele militare, în prezent populaţia din UE, înspăimântată de speculaţiile cu privire la prezenţa avioanelor ruse, la submarine şi la „războiul hibrid” declanşat de Rusia, este dispusă să renunţe la economii pentru necesităţile NATO.