Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag crede că Ponta ar trebui să demisioneze, ca urmare a trimiterii sale în judecată

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag crede că Ponta ar trebui să demisioneze, ca urmare a trimiterii sale în judecată
Foto: paginaeuropeana.ro

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat că, într-o democrație, un oficial ar trebui să îşi dea demisia de îndată ce ajunge în atenţia procurorilor, referindu-se la trimiterea în judecată a lui Victor Ponta.

„Într-un stat democratic, în care funcţionează statul de drept, este de la sine înţeles că un oficial trebuie să îşi prezinte demisia de îndată ce procurorii reţin asupra sa acuzaţii. Acest lucru nu ţine doar de cultura politică a unui stat. Este o formă de prevenire a degradării instituţiei pe care oficialul o reprezintă”, a declarat Krichbaum, pentru Mediafax.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag a amintit că preşedintele Germaniei Federale, Christian Wulff, a demisionat în 2012, deși acesta se confrunta doar cu perspectiva urmăririi penale pentru fapte de corupţie.

„Desigur, există întotdeauna prezumpţia de nevinovăţie, ca principiu fundamental”, a mai adăugat demnitarul german. „Christian Wulff, de exemplu, a fost achitat, ulterior, însă un astfel de proces implică timp şi energie. Pentru binele propriei ţări, orice persoană care deţine o funcţie publică trebuie să fie în măsură să se concentreze în întregime asupra mandatului sau”, a mai susținut Gunther Krichbaum.

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, şi Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, au cerut și ei demisia lui Victor Ponta din funcția de premier, ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru fapte de corupție.