Preşedintele Curăţii de Conturi din Germania, semnal de alarmă privind planul de relansare economică: Ar putea slăbi UE şi pune în pericol stabilitatea financiară

Preşedintele Curăţii de Conturi din Germania, semnal de alarmă privind planul de relansare economică: Ar putea slăbi UE şi pune în pericol stabilitatea financiară
Foto: pixabay

Preşedintele Curăţii de ConturidinGermania, Kay Scheller, a transmis un avertisment privind planul de relansare economică post-covid, inițiat la nivelul UE.

Avertisment privind planul de redresare economică

Într-un raport cu privire la acest plan prezentat în Parlamentul german este criticat faptul că acest plan mizează pe o punere în comun a datoriilor statelor membre. O parte a banilor va fi acordată prin împrumuturi, alta ca subvenţii.

”Este vorba despre o «comunitarizare» a datoriei şi responsabilităţii, o cotitură. În ceea ce priveşte bugetul federal (german(, asta comportă riscuri considerabile”, trage un semnal de alarmăScheller, potrivit news.ro.

Această nouă datorie – de 750 de miliarde de euro – urmează să fie rambursată în 30 de ani, subliniază Curtea în raport.

”Însă ne putem întreba cine va contribui la ce şi când”, obiecteazăScheller, care subliniază că reglementările bugetare ale UE nu se aplică acestei datorii. ”Statele membre ar putea, aşadar, teoretic, să se îndatoreze în mod nelimitat la nivelul UE şi să îşi atribuie aceste fonduri sub formă de subvenţii”, avertizează el.

Acest plan riscă de asemenea ”să reducă incitarea la precauţia responsabilă şi să slăbească disciplina bugetară”, se temeScheller. Nu există vreun plan de rambursare constrângător, îşi exprimă regretul Curtea, care pledează în favoarea încheierii unui acord între statele membre UE cu privire la rambursarea datoriei înainte de cheltuirea banilor.

”Împrumutul comun nu trebuie să fie o instituţie permanentă”, avertizeazăScheller, care subliniază că Germania, potrivit Curţii de Conturi, va plăti 65 de miliarde de euro mai mult decât ceea ce va primi. Curtea de Conturi germană conchide că fondul de reconstrucţie ar putea slăbi UE şi pune în pericol stabilitatea financiară a uniunii economice şi monetare.

Polonia și Ungaria, excluse din planul de redresare

Uniunea Europeană va exclude Polonia şi Ungaria din Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, un fond în valoare de 750 miliarde de euro destinat relansării economiei UE după pandemia COVID, dacă cele două ţări refuză în continuare să accepte condiţionarea accesului la fonduri de respectarea statului de drept. Avertismentul vine de la secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, relatează Reuters, potrivitAgerpres.

Clement Beaune a apreciat că excluderea Poloniei şi Ungariei din fondul de relansare este o mişcare complexă din punct de vedere juridic, dar posibilă.

„Poziţia noastră este clară: nu vom sacrifica nici revenirea şi nici statul de drept. Nu se pune problema revizuirii mecanismului care leagă cele două”, a declarat Clement Beaune pentru publicaţia Journal du Dimanche.

Beaune a estimat că cele două state membre din Europa de Est riscă să piardă finanţări în valoare de miliarde de euro dacă continuă cu opoziţia lor.

„Aceasta nu este o ameninţare, ci o consecinţă directă a absenţei unui nou buget dacă vor continua cu veto-ul lor faţă de pachet”, a spus oficialul francez.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`