Președintele Portugaliei, testat pozitiv pentru COVID-19. Marcelo Rebelo de Sousa candidează pentru al doilea mandat, la alegerile din 24 ianuarie

Președintele Portugaliei, testat pozitiv pentru COVID-19. Marcelo Rebelo de Sousa candidează pentru al doilea mandat, la alegerile din 24 ianuarie
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Henrique Casinhas

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, care dorește să obțină un al doilea mandat la alegerile din 24 ianuarie, a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, dar până acum nu a manifestat niciun fel de simptome, au anunțat reprezentanții săi, luni, potrivit Reuters.

Marcelo Rebelo de Sousa, președintele în exercițiu alPortugaliei, a fost testat pozitiv pentru COVID-19

În vârstă de 72 de ani, Marcelo Rebelo de Sousa avea programată pentru ziua de marți o dezbatere prezidențială de amploare, precum și o întâlnire cu o serie de experți din sectorul sanitar alături de care trebuia să discute despre detaliile lockdown-ului ce urma să fie anunțat miercuri, însă reprezentanții săi au precizat că președintele portughez în exercițiu și-a anulat toate aparițiile publice.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, biroul lui Rebelo de Sousa a menționat că președintele portughez deja i-a informat pe Antonio Costa, premierul Portugaliei, și Marta Temido, ministrul Sănătății, cu privire la situație.

Rebelo de Sousa intră în autoizolare la reședința sa oficială din Lisabona, au mai adăugat reprezentanții președintelui portughez.

Rezultatul pozitiv vine în contextul în care, în 6 ianuarie, președintele portughez Rebelo de Sousa a fost testat negativ după ce intrase în contact cu o persoană infectată.

OMS: Țările europene, într-un punct de vârf al pandemiei

În urmă cu câteva zile, directorul regional din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declara că națiunile europene se află într-un „punct de vârf” al pandemiei

„Rămânem marcați de COVID-19 pe măsură ce cazurile cresc în Europa și abordăm noile provocări aduse de virusul mutant. Acest moment reprezintă un punct de vârf în cursul pandemiei”, a declarat Hans Kluge.

Hans Kluge s-a arătat de părere că acum vedem o „imagine incompletă a actualei situații epidemiologice”, dat fiind numărul redus de testări efectuate în marja Crăciunului și a Anului Nou.

În Portugalia, precum în majoritatea statelor membre ale UE, campania de vaccinare anti-COVID-19 a început în 27 decembrie. Între timp, în 8 ianuarie, Uniunea Europeană a anunțat căa securizat încă 300 de milioane de doze din serul produs de Pfizer și BioNTech, dublându-și astfel cantitatea de ser.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a precizat într-o conferință de presă că 75 milioane de doze din noua comandă vor fi disponibile începând cu al doilea trimestru din acest an, în timp ce restul vor sosi în al treilea și al patrulea.UE a convenit să cumpere 200 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Urmăriți B1TV.ro și pe