Președintele Turciei, declarații controversate. Erdogan acuză SUA că are mâinile „însângerate” și Austria că pune musulmanii „să plătească prețul pentru evreii pe care i-a supus genocidului”

Președintele Turciei, declarații controversate. Erdogan acuză SUA că are mâinile „însângerate” și Austria că pune musulmanii „să plătească prețul pentru evreii pe care i-a supus genocidului”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat în termeni duri puterile occidentale, pe care le acuză de o lipsă de răspuns la violențele dintre Israelși militanții palestinieni, vorbind în mod special despre Austria și SUA, despre care susține că scriu istorie „cu mâinile însângerate”.

Erdogan, declarații controversate. Ce a spus președintele Turciei despre SUA și Austria, pe fondul conflictului israelo-palestinian

Cunoscut drept un apărător vocal al palestinienilor, liderul turc a contactat mai mulți oficiali de top de pe scena globală, cerând acțiuni ferme împotriva Israelului, pe fondul ostilităților din regiune, unde tensiunile au escaladat la un nivel fără precedent în ultimii ani.

După o ședință de cabinet, Erdogan l-a criticat pe președintele american Joe Biden pentru aprobarea vânzării de armament către Israel.

„Scrieți istoria cu mâinile dumneavoastră însângerate în acest incident, care este un atac serios și disproporționat asupra Gaza, care duce la martirizarea a sute de mii de oameni”, susține președintele Turciei.

„M-ați forțat să spun asta”, a continuat el.

Administrația Biden a aprobat, luni, o posibilă tranzacție de armament în valoare de 735 de milioane de dolari către Israel, conform unor surse parlamentare citate de Reuters.

Mai apoi, Erdogan s-a abătut asupra Europei, condamnând Austria pentru afișarea drapelului israelian pe clădirea cancelariei federale de la Viena, gest făcut vineri de oficialii austrieci.

„Statul Austriei încearcă să îi facă pe musulmani să plătească prețul pentru evreii pe care i-a supus genocidului”, a adăugat liderul turc.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, un susținător ferm al Israelului, a explicat că mișcarea a fost un gest de solidaritate, pe fondul ciocnirilor israelo-palestiniene.

Președintele american Joe Biden a discutat din nou la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, exprimând „sprijinul” SUA pentru o încetare a focului și pentru dreptul Israelului la autoapărare împotriva atacurilor cu rachete.

PotrivitThe Times of Israel, Casa Albă a mai precizatcăJoe Bidenși Benjamin Netanyah „au discutat despre progresele operațiunilor militare aleIsraelului împotriva Hamas și a altor grupuri teroriste din Gaza”.

Totodată, liderul american i-a cerut premierului israelian „să facă toate eforturile pentru a asigura protecția civililor nevinovați”, se mai arată în același comunicat. Nu în ultimul rând, Joe Biden l-a pus la curent pe Benjamin Netanyahucu privire la demersurile făcute deSUA, Egipt și alți parteneri pentru perfectarea unui armistițiu.