Prețul petrolului atinge cote record, din cauza ofertei scăzute

Prețul petrolului atinge cote record, din cauza ofertei scăzute
Benzina, din ce în ce mai scumpă în România / Foto: Pixabay.com

Prețul petrolului a atins luni maxime multianuale, transmite Reuters.com. Conform datelor disponibile, contractul aferent țițeiului american din partea West Texas Intermediate (WTI) a rămas neschimbat. La 83,76 de dolari pe baril, de la 85,41 de dolari pe baril, suma cea mai ridicată din octombrie 2014.

De asemenea, contractul pe țițeiul din partea Brent s-a stabilit la 85.99 de dolari pe baril. Contractul a atins un maxim de 86,70 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

Ambele valori au crescut cu  aproximativ 20% de la începutul lunii septembrie. Ca referință, în România, nicio benzinărie nu mai vinde carburant sub 6 lei.

După mai bine de un an de scădere a cererii de combustibil, consumul de benzină și este din nou în linie cu mediile pe cinci ani din Statele Unite, cel mai mare consumator de combustibil din lume.

Criza energetică globală, responsabilă pentru creșterea combustibilului

Prețurile petrolului au fost susținute și de îngrijorările legate de penuria de cărbune și gaze din China, India și Europa, ceea ce a determinat trecerea combustibilului la motorină și păcură pentru energie.

În India, producția de țiței a rafinăriilor a crescut în septembrie, față de luna precedentă, au arătat vineri datele guvernamentale, deoarece rafinăriile au sporit producția pentru a satisface creșterea cererii.

De asemenea, în Marea Britanie, cozile pentru achiziționarea de combustibil au la bază ofertă scăzută a companiilor, țara aflându-se, la momentul respectiv, într-o criză a carburanților.