Primarul unui oraş de lângă Fukushima: "Am fost lăsaţi să murim”

Primarul unui oraş de lângă Fukushima: "Am fost lăsaţi să murim”
Minamisoma, un oraş din apropierea zonei afectate de la Fukushima, a fost „abandonat” de Guvernul japonez, iar locuitorii săi au fost „lăsaţi să moară”, a afirmat primarul localităţii, într-un interviu...

Minamisoma, un oraş din apropierea zonei afectate de la Fukushima, a fost „abandonat” de Guvernul japonez, iar locuitorii săi au fost „lăsaţi să moară”, a afirmat primarul localităţii, într-un interviu acordat BBC şi prealuat de ninemsn.com.

Populaţia din Minamisoma, aflat la aproape 20 de km de centrala nucleară, au fost avertizaţi de Guvern să stea în case. Totodată s-a hotărât o evacuare a zonei pe o rază de 20 de km în jurul uzinei, iar Minamisoma se situează chiar la limită. Cei care locuiesc la o distanţă mai mare de 30 de km de centrală au fost sfătuiţi să nu îşi părăsească locuinţele.

Primarul Minamisoma, a declarat pentru BBC, că Guvernul japonez „a uitat” de această comunitate.

„Guvernul nu se pune nimic. Suntem izolaţi, ne lasă să murim”, a declarat oficialul.

Stocurile de hrană şi de combustibil s-au golit în micul oraş cu o populaţie de 71.000 de locuitori.

Personalul medical al spitalului din Minamisoma a rămas alături de pacienţii săi. „Nu ar trebui să ne aflăm aici, dar asta e slujba noastră”, a spus doctor Yukio Kanazawa pentru BBC.

Locuitorii din Minamisoma sunt cei mai expuşi, în cazul unei topiri a miezului rectorului. Centrala nucleară de la Fukushima a suferit până acum trei explozii şi două incendii, după cutremurul devastator şi tsunamiul care au lovit coasta de nord-est a Japoniei.

Joi dimineaţă, două elicoptere militare au turnat apă de mare peste reactoarele centralei, pentru a evita supraîncalzirea acestora.

Bilanţul oficial provizoriu al victimelor anunţă că sunt 13.784 de morţi şi dispăruţi.