Propaganda rusă continuă să prezinte o realitate alternativă: Forțele ruse luptă împotriva „naziștilor” și îi protejează pe rusofonii din Ucraina

Propaganda rusă continuă să prezinte o realitate alternativă: Forțele ruse luptă împotriva „naziștilor” și îi protejează pe rusofonii din Ucraina
Un cartier rezidențial din Kiev a fost bombardat. Foto: Hepta.ro / DPA Images

În materialele despre Ucraina, televiziunea rusă de stat continuă să prezinte o realitate alternativă. Jurnaliștii ruși susțin în mod constant că forțele ruse s-ar lupta cu „naziștii”, neonaziștii” și „ultranaționaliștii”, de parcă guvernul ucrainean ar fi condus de fasciști, ceea ce pur și simplu nu este adevărat, relatează editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg.

Propaganda rusă continuă să prezinte o realitate alternativă în ceea ce privește războiul din Ucraina

Știrile televizate ale propagandei ruse portretizează soldații ruși drept eroi care apără „patria-mamă” și protejează cetățenii ruși și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina.

Buletinele de știri evită în continuare să folosească termenii „război” sau „invazie”, alegând să rămână în narativul Kremlinului, care descrie agresiunea armată din Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”.

Referirile la SUA și Europa sunt și ele nelipsite.

Mai mult, în urma apelurilor occidentale cu privire la anchetarea lui Vladimir Putin de către un tribunal internațional, televiziunea rusă de stat sugerează că mai mulți liderii occidentali – de la fostul președinte american George W. Bush și până la actualul premier britanic, Boris Johnson – ar trebui judecați pentru crime de război.

Mulți ruși cred în narativul propagandei ruse, crede jurnalistul Steve Rosenberg. În Federația Rusă, televiziunea este cel mai puternic instrument pentru modelarea opiniei publice.

Cum aproape toate publicațiile independente rusești sunt fie închise, fie blocate, accesul la o perspectivă alternativă este tot mai dificil, mai remarcă editorul BBC pentru Rusia.

De altfel, o instanță din Moscova a hotărât că activitățile Instagram și Facebook sunt „extremiste” și le-a interzis să mai efectueze operațiuni pe teritoriul Rusiei.

„Încuviințăm solicitarea procurorului de a interzice activitățile Meta (compania-mamă a Facebook și a Instagram”, a anunțat judecătoarea rusă Olga Solopova, citată de TASS.

Potrivit Parchetului general rus, pe rețelele sociale au fost publicate materiale extremiste și s-au lansat apeluri la violență împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a personalului militar staționat în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`