Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi / Peste 1.000 de persoane au fost arestate (VIDEO)

Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi / Peste 1.000 de persoane au fost arestate (VIDEO)
Foto: Hepta - Evgeny Odinokov

Proteste de amploare au loc în Rusia, oamenii cerând în stradă eliberarea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin. Navalnîi e în greva foamei de trei săptămâni, iar starea lui e una critică. Peste 1.000 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor, a transmis ONG-ul OVD-Info.

Numeroși oameni s-au strâns la o maniestație pașnică în Moscova. Ei au mărșăluit pe străzile capitalei cu luminile telefoanelor aprinse.

Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Proteste au avut loc și în alte orașe. La Sankt Petersburg au fost arestate peste 350 de persoane. Potrivit OVD-Info, ONG specializat în monitorizarea protestelor din Rusia, în total au fost ridicați de forțele de ordine peste 1.000 de protestatari.

Proteste de amploare în Rusia. Oamenii cer în stradă eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi / Peste 1.000 de persoane au fost arestate

Ultimele manifestații în sprijinul lui Navalnîi, cele din ianuarie, de după arestarea lui, s-au soldat cu peste 11.000 de arestări şi cel puţin şapte pedepse grele pentru acţiuni de așa-zisă violență împotriva poliţiei.

Aleksei Navalnîi, în greva foamei de trei săptămâni. Apelul UE și SUA

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, e închis la colonia penitenciară Pokrov, situată la 100 de kilometri de Moscova. El a intrat în greva foamei acum trei săptămâni, protestând astfel față de detenție și condițiile de acolo. În toată această perioadă, el doar a băut apă.

Navalnîi a transmis că a fost ameninţat cu hrănirea forțată, o opţiune pe care autorităţile ruse o au în cazul în care un deţinut refuză mâncarea.

Zilele trecute, susținătorii lui au atras atenția că acesta riscă să moară în orice clipă.

Potrivit medicului Anastassia Vassilieva, nivelul concentraţiei de potasiu în sângele lui a atins un nivel critic, „ceea ce semnifică încă o dată o funcţie renală alterată şi faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni dintr-un minut în altul”.

Duminică, Uniunea Europeană și Statele Unite au solicitat Rusiei să-i acorde îngrijiri dizidentului.

„UE este profund îngrijorată și solicită autorităților ruse să-i acorde (n.r. – lui Aleksei Navalnîi) acces imediat la profesioniștii medicali în care (Navalnîi) are încredere”, a afirmat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Iar Casa Albă a avertizat că vor exista „consecinţe” pentru Rusia dacă opozantul va muri.

„În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden.

De altfel, chiar președintele american Joe Biden a calificat soarta lui Aleksei Navalnîi drept „total nedreaptă”.

Ultima oră
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”