Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi / Peste 1.000 de persoane au fost arestate (VIDEO)

Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi / Peste 1.000 de persoane au fost arestate (VIDEO)
Foto: Hepta - Evgeny Odinokov

Proteste de amploare au loc în Rusia, oamenii cerând în stradă eliberarea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin. Navalnîi e în greva foamei de trei săptămâni, iar starea lui e una critică. Peste 1.000 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor, a transmis ONG-ul OVD-Info.

Numeroși oameni s-au strâns la o maniestație pașnică în Moscova. Ei au mărșăluit pe străzile capitalei cu luminile telefoanelor aprinse.

Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Proteste au avut loc și în alte orașe. La Sankt Petersburg au fost arestate peste 350 de persoane. Potrivit OVD-Info, ONG specializat în monitorizarea protestelor din Rusia, în total au fost ridicați de forțele de ordine peste 1.000 de protestatari.

Proteste de amploare în Rusia. Oamenii cer în stradă eliberarea lui Aleksei Navalnîi

Proteste masive în Rusia: Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi / Peste 1.000 de persoane au fost arestate

Ultimele manifestații în sprijinul lui Navalnîi, cele din ianuarie, de după arestarea lui, s-au soldat cu peste 11.000 de arestări şi cel puţin şapte pedepse grele pentru acţiuni de așa-zisă violență împotriva poliţiei.

Aleksei Navalnîi, în greva foamei de trei săptămâni. Apelul UE și SUA

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, e închis la colonia penitenciară Pokrov, situată la 100 de kilometri de Moscova. El a intrat în greva foamei acum trei săptămâni, protestând astfel față de detenție și condițiile de acolo. În toată această perioadă, el doar a băut apă.

Navalnîi a transmis că a fost ameninţat cu hrănirea forțată, o opţiune pe care autorităţile ruse o au în cazul în care un deţinut refuză mâncarea.

Zilele trecute, susținătorii lui au atras atenția că acesta riscă să moară în orice clipă.

Potrivit medicului Anastassia Vassilieva, nivelul concentraţiei de potasiu în sângele lui a atins un nivel critic, „ceea ce semnifică încă o dată o funcţie renală alterată şi faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni dintr-un minut în altul”.

Duminică, Uniunea Europeană și Statele Unite au solicitat Rusiei să-i acorde îngrijiri dizidentului.

„UE este profund îngrijorată și solicită autorităților ruse să-i acorde (n.r. – lui Aleksei Navalnîi) acces imediat la profesioniștii medicali în care (Navalnîi) are încredere”, a afirmat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Iar Casa Albă a avertizat că vor exista „consecinţe” pentru Rusia dacă opozantul va muri.

„În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden.

De altfel, chiar președintele american Joe Biden a calificat soarta lui Aleksei Navalnîi drept „total nedreaptă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”
21:55 - Senatul SUA a aprobat 40 de miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina. Joe Biden a salutat votul legiuitorilor americani / Reacția Kievului: „Ne îndreptăm către victorie strategic și cu încredere”