Punerea sub acuzare a lui Donald Trump este constituțională, a decis Senatul SUA. Procesul fostului președinte american ar putea dura o săptămână

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump este constituțională, a decis Senatul SUA. Procesul fostului președinte american ar putea dura o săptămână
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA

Punerea sub acuzare a lui Trump este constituțională, deși a încetat să mai exercite mandatul la Casa Albă, au decis senatorii americani. Fostul preşedinte american este acuat de incitare la insurecţie prin discursul adresat susţinătorilor săi, înaintea asaltului de la Capitoliu care ar fi declanșat violențele ce au șocat întreaga lume.

Punerea lui Donald Trump sub acuzare este consstituțională

Incidentul a lăsat în urmă și victime: cinci oameni, inclusiv un poliţist, au murit când simpatizanţii extremişti au forţat intrarea în clădirea Congresului american, pe 6 ianuarie.

În deschiderea procesului au fost prezentate înregistrări video și audio ale momentelor de haos şi mărturii ale senatorilor despre trauma suferită.

Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat acuzațiile la adresa lui Trump drept “cele mai grave aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA”.

Senatul Statelor Unite a început marţi (ora locală 13:00) al doilea proces de impeachment al fostului preşedinteDonald Trump. Acesta a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, în legătură cu asaltul fanilor săi asupra Capitoliului, în data de 6 ianuarie. Procesul a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor. Pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte pentru că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului – în acest caz, democrata Kamala Harris.

Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senator: 67 de voturi.

În istoriaSUA, doar trei președinți au trecut prin procedura formală de impeachment

Doar trei președinți americani au fost puși formal sub acuzare – sau „impeached”, în versiunea originală – de către CongresulSUA. Este vorba despreAndrew Johnson,Bill ClintonșiDonald Trump, singurul dintre ei care a fost ținta unei proceduri de acest gen de două ori. Totuși, nciun președinte al Statelor Unite nu a fost înlăturat din funcție prin impeachment, relateazăHistory.

Pe lângăAndrew Johnson,Bill ClintonșiDonald Trump, a mai existat doar un președinte care s-a confruntat cu anchete formale de punere sub acuzare în Camera Reprezentanților – Richard Nixon.

Deși mulți alți președinți au fost amenințați cu procedura de impeachment de diverși rivali politici, amenințările nu s-au materializat în Congres și au rămas la nivel de declarații politice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`