Putin s-a decis să recâștige fotoliul de președinte în 2012

Putin s-a decis să recâștige fotoliul de președinte în 2012

Premierul rus Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor. Hotărârea ar putea duce la o încleștare politică între acesta și protejatul său Dimitry Medvedev, actualul lider de la Kremlin, anunță Sunday Times.

Relația cândva strânsă între Putin, fostul ofițer KGB dur și carismatic, și Medvedev, mai reținut și cu un discurs mai blând, a devenit tensionată pe fondul speculațiilor de la Moscova, privitoare la dorința de independență a președintelui în exercițiu.

Persoane din anturajul celor doi au declarat că Putin, care a ocupat funcția de președinte 8 ani înainte de a deveni prim ministru acum trei ani, a început să își piardă încrederea în loialitatea lui Medvedev.

Potrivit constituției, mutarea lui Putin de a recâștiga președinția ar putea să ducă la încă două mandate pentru acesta până în 2024, când va avea 72 de ani. În acest caz, el va ocupa fotoliile de premier sau președinte pentru 24 de ani.

Sursele menționate au dezvăluit că criticile lui Medvedev din ultima perioadă l-au făcut pe Putin suspicios. „Putin va candida la Președinție. S-a hotărât definitiv. Zvonurile că încâ și-ar cântări opțiunile sunt false”, a afirmat persoana.