Radiaţii în alimente: Japonia a interzis vânzarea produselor provenite de la Fukushima

Radiaţii în alimente: Japonia a interzis vânzarea produselor provenite de la Fukushima
Guvernul japonez a ordonat prefecților din Ibaragi, Tochigi, Gunma și Fukushima să oprească vânzarea laptelui, spanacului și rapiței după ce mai multe alimente iradiate au fost depistate, notează Wall Street...

Guvernul japonez a ordonat prefecților din Ibaragi, Tochigi, Gunma și Fukushima să oprească vânzarea laptelui, spanacului și rapiței după ce mai multe alimente iradiate au fost depistate, notează Wall Street Journal.

În unele zone din prefectura Fukushima nivelul radiațiilor a crescut și de patru ori față de normal, iar urme de iod radioactiv au fost găsite la Tokyo. 

Potrivit oficialilor japonezi se pare că „dacă alimentele iradiate sunt consumate, acestea nu afectează sănătatea”. Însă fermierii și guvernul japonez sunt îngrijorați că oamenii vor evita să mănânce produse naturale.

Ministerul Sănătății colectează teste de la fiecare prefectură și lasă aceste instituții să decidă cât de mult să fie testate alimentele.

Pe 16 martie, Uniunea Europeană le-a recomandat statelor membre să controleze nivelul de radiații al alimentelor importate din Japonia, în urma accidentului nuclear de la Fukushima. În cazul în care se depistează urme de contaminare radioactivă, țara respectivă este obligată să informeze Uniunea Europeană.

Radiații în alimente