Rata de infectare cu coronavirus în Suedia, sub cea din Norvegia și Danemarca. Dă rezultate modelul suedez?

Rata de infectare cu coronavirus în Suedia, sub cea din Norvegia și Danemarca. Dă rezultate modelul suedez?
Sursa foto: Pixabay

Rata de infectare cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 a scăzut în Suedia sub cea dinNorvegia și Danemarca, într-un impuls pentru abordarea „fără blocare”, transmite The Telegraph.

Rata de mortalitate a Covid-19 în Suedia

Suedia, a cărei rată a mortalității provocată de virusul Covid-19 a crescut deasupra vecinilor scandinavi închiși la vârful pandemiei, are acum o rată a cazurilor mai mică decât aDanemarcei și Norvegiei, pentru prima dată de la debutul crizei sanitare.

”Suedia a trecut de la a fi una dintre țările cu cea mai mare infecție din Europa, la una dintre cele cu cea mai mică infecție din Europa, în timp ce multe alte țări au înregistrat o creștere destul de dramatică”, a declarat epidemiologul de stat al țării, Anders Tegnell, în cadrul unei conferințede presă la începutul acestei săptămâni.

Potrivit cifrelor transmise Centrului European pentru Prevenirea Bolilor și Contol (ECDC),Suedia a înregistrat în ultima săptămână în jur de 12 cazuri noi de infecție cu coronavirus pe milion de persoane, comparativ cu 18 pentru Danemarca și 14 pentru Norvegia.

Stockholm, centrul pandemiei Suediei în aprilie și mai, a înregistrat săptămâna trecută cel mai mic număr de cazuri noi de contagiere cu noul virus SARS-CoV-2din martie.

Pe de altă parte, Danemarca a raportat vineri 179 de noi cazuri,cel mai mare număr zilnic de peste patru luni.

Mai mult decât atât, săptămâna trecut, un test cu 2.500 de persoane selectate aleatoriu a constatat că niciunul nu a avut o infecție activă cu Covid-19, comparativ cu 0,9% la sfârșitul lunii aprilie și 0,3% la sfârșitul lunii mai.

Suedia,Danemarca,Norvegia

29 iunie 19 iulie 8 august 4 septembrie

”Interpretăm acest lucru ca înțelegând că în prezent nu există o infecție pe scară largă în rândul persoanelor care nu prezintă simptome”, a declarat adjunctul Tegnell la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, Karin Tegmark Wisell, în momentul în care a anunțat rezultatele.

Perspectiva îmbunătățită va veni ca o ușurare pentru susținătorii strategiei mai puțin restrictive a coronavirusului suedez – care au fost forțați să apară în defensivă în luna mai, deoarece țara a suferit pentru o perioadă cea mai mare rată de deces pe cap de locuitor din lume.

Spre deosebire de Danemarca și Norvegia, Suedia nu a instituit niciodată un blocaj, menținând grădinițele, majoritatea școlilor, barurilor, restaurantelor, magazinelor și birourilor deschise pe tot parcursul pandemiei. Agenția de Sănătate Publică din Suedia, care stabilește strategia, a considerat că este mai bine să se bazeze pe măsuri de distanțare socială voluntară și măsuri de autoizolare care ar putea fi menținute pe loc pentru o perioadă lungă de timp.

”Ceea ce vedem acum este că politica durabilă ar putea fi mai lentă în obținerea de rezultate, dar va obține rezultate în cele din urmă”, a adăugat doctorulTegnell.

„Și apoi sperăm, de asemenea, că rezultatul va fi mai stabil”, a mai spus specialistul.

Declinul Suediei în cazuri se producedeoarece multe dintre țările europene care au folosit blocaje stricte pentru a controla pandemia se luptă acum să prevină creșterea cazurilor.

În același timp, protestele observate în toată Europa împotriva chiar și a celor câteva restricții aflate încă în vigoare vor face dificilă din punct de vedere politic reinstituirea măsurilor de restricție.

Suedia mai are doar 16pacienți cu COVID-19 în stare gravă

Suediaare, în acest moment, doar 16pacienți cuCOVID-19internați în secțiile de terapie intensivă. Cunoscută pentru abordarea sa total diferită față de cea a altor state în lupta cu epidemia decoronavirus, permițându-le oamenilor să trăiască aproape normal, cu magazine, unități de alimentație publicăși multe dintre școli deschise,Suediaa constatat că strategia sa nu a fost neapărat una de succes.

În acest moment, bilanțul infectărilor în țara nordică a depășit 84.900, în timp ce numărul victimelor a trecut de 5.800, potrivit datelor dinsponibile, la ora redactării acestei știri, pe site-ulworldometers.info.Totuși, potrivit aceleiași surse, în prezent, doar 16 pacienți diagnosticați cuCOVID-19dinSuediase află în stare gravă.

Tags: