”RĂUL devine NORMALUL de zi cu zi când oamenii nu pot sau nu vor să îl recunoască. Vom capitula?" New York Times descrie lumea după alegerea lui Trump, pornind de la piesa ”Rinocerii”, scrisă de Eugen Ionescu

”RĂUL devine NORMALUL de zi cu zi când oamenii nu pot sau nu vor să îl recunoască. Vom capitula?" New York Times descrie lumea după alegerea lui Trump, pornind de la piesa ”Rinocerii”, scrisă de Eugen Ionescu
Foto: esquire.com

19 august 2015, puțin după miezul nopții. Frații Stephen și Scott Leader îl atacă pe Guillermo Rodriguez. El dormea în apropierea unei gări din Boston. Cei doi frați l-au jignit, l-au bătut, l-au umilit, au urinat pe el. În timpul atacului, ei, susținători ai lui Donald Trump, au spus că toți imigranții trebuie izgoniți. Întrebat despre acest incident, reacția candidatului republican a fost halucinantă: ”oamenii care mă susțin sunt foarte pasionați. Ei iubesc această țară și vor să fie măreață din nou!”.

Acest incident a fost precedat și urmat de denumărate declarații uluioare ale republicanului, jignitoare, denigratoare, șocante. Mulți s-au arătat îngrijorați de ascensiune pe care acest personaj o are și de ce ar putea el face odată ajuns președinte. Alți oameni chiar s-au amuzat pe seama unor astfel de afirmații. Iar alții au spus pur și simplu că nu cred în ce spune Trump. Nicio reacție nu a avut niciun efect. Nimeni nu și-a propus, în fapt, să aibă vreo atitudine.

Alegerea lui Trump a produs o undă de șoc la nivel planetar, dar nu a durat prea mult. Oameni au început să se obișnuiască, unii jurnaliști s-au arătat surprinși, unii analiști au încercat să vadă partea plină a paharului, iar alții pur și simplu au dezbătut dacă alegerea a fost una bună au rea.

Pare cunoscut? Tot ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme pare o transpunere în realitate a unei piese a lui Eugen Ionescu, Rinocerii, scrie jurnalistul Teju Cole, pentru The New York Times.

Personajele acestei opere s-au transformat treptat în rinoceri pentru că nu au făcut practic nimic după ce au văzut un rinocer pe stradă. Nu au făcut decât să dezbată, să se dea cu părerea, să se contrazică și să emită scenarii, totul în timp ce fiecare dintre ele, personajele, se transforma în rinocer.

Cam așa se întâmplă și acum, dă de înțeles jurnalistul: cu toții am văzut rinocerul, dar nu facem decât să discutăm în timp ce răul, rinocerul, devine parte din fiecare dintre noi, devine ceea ce considerăm normalul, devine parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi.

”Răul devine parte din viața noastră de zi cu zi când oamenii nu pot sau nu vor să-l recunoască. Răul își face culcuș printre noi atunci când refuzăm să vedem cât este de mare sau când alegem să-l vedem ca fiind ceva diferit. Nu este un proces care a început acum o săptămână sau o lună sau un an. Nu a început cu asasinatele făcute cu ajutorul dronelor sau cu războiul din Irak. Răul a fost mereu aici. Dar acum devine mult mai agresiv”, a scris Cole.

În finalul articolului, el face referire la un personaj din piesa lui Eugen Ionescu, personaj care alege să nu se transforme în rinocer și să nu capituleze, într-o lume în care toți ceilalți au făcut-o deja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`