Referendum rezolvă disputa: elvețienii acceptă certificatul pandemic

Referendum rezolvă disputa: elvețienii acceptă certificatul pandemic
Berna, Elveția. Foto: Pixabay

Elvețienii au votat pentru a doua oară cu o majoritate clară pentru legea pandemiei care consacră legal certificatului corona. Scepticii au pierdut. Majoritatea a sprijinit politicile guvernului federal: certificatul, strategia 3G privind testarea/ vaccinarea/ trecerea prin boală a populației, contact tracing ca metodă de control al dezvoltării pandemice cât și bineînțeles măsurile de sprijin financiar al celor afectați de Sars-CoV2.

După săptămâni întregi de gâlceavă, cu politicieni amenințați public și proteste violente de stradă, 62% dintre elvețieni au votat cu da pentru continuarea politicilor restrictive de combatere a pandemiei. Decizia are scopul de a crea o bază legală și pentru controversatul certificat corona cu care elvețienii își dovedesc vaccinarea anti corona, recuperarea celor trecuți prin boală sau testarea negativă. Și în Elveția certificatul trebuie prezentat, printre altele în diferite ocazii cum ar fi la vizitarea muzeelor, la intrarea în restaurante și baruri, etc.

Cu doar 65 % din populație complet vaccinată, Elveția are o rată de vaccinare mai mică decât alte țări din Europa occidentală, asemănătoare Germaniei și Austriei dar ocuparea paturilor de terapie intensivă cu pacienți cu Covid-19 se menține încă relativ scăzută, în limita de avarie de 20% din numărul acestora.

Autoritățile cantonale cred însă că totuși ar putea avea loc revolte populare, preocuparea ce a dus duminică pentru întâia oară la împiedicarea accesului în piața din fața clădirii parlamentului din Berna.