O piață din Israel poate de duminică, 4 aprilie 2021, numeleReginei-Mamă Elena a României. Piața care o omagiază pe Regina României se află înoraşul Petach Tikva. Evenimentul din weekend a reunit oficiali israelieni, supravieţuitori ai Holocaustului şi familiile lor, precum şi reprezentanţi ai comunităţii israelienilor originari din România.
Evenimentul a reunit oficiali israelieni, supraviețuitori ai Holocaustului și familiile lor, precum și reprezentanți ai comunității israelienilor originari din România.
„Iniţiativa de a denumi o piaţă în memoria Reginei-Mamă Elena reprezintă un gest cu o semnificaţie simbolică deosebită, care reflectă legăturile strânse între România şi Israel”,se arată într-o postare făcută luni pe pagina de Facebook Familiei Regale a României.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și nepoata Reginei Elena a transmis un mesaj video, cu această ocazie.
Principesa Elena de Grecia şi Danemarca, născută la Atena,a devenit soţia regelui Carol al II-lea al României şi mama regelui Mihai I.În anii ’40, ea a salvat sute de mii de oameni de furia naziştilor, opunându-seabuzurilor ocupaţiei sovietice care a urmat şi a încercat din răsputeri, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă.
Regina-Mamă Elena a primit, post-mortem,din partea Yad Vashem titlul „Drept între popoare”, în anul 1993, pentru curajul său în salvarea evreilor în timpul Holocaustului din România, în special pentru acţiunea ei hotărâtoare în împiedicarea deportării evreilor către lagărul de exterminare de la Belzec, în toamna anului 1942, precum şi pentru pledoariile ei, între anii 1943-1944, pentru a permite întoarcerea evreilor şi rromilor deportaţi din Transnistria.
Rabinul Șafran își aduce aminte de Regina României ca de „o mamă când eram vânați”.
„La fiecare apel al meu, Regina Mamă a răspuns imediat. Cu evlavie, cu înţelepciune, cu delicateţe şi fermitate. A făcut eforturi să îi salveze evreii prigoniţi. Şi i-a salvat. În scrierile mele am numit-o o adevărată mamă. Aşa a fost Regina-Mamă Elena pentru evreii din România, în anii în care erau vânați fără milă”, afirmă rabinul.