Republica Moldova: Mihail Gofman susține că Vlad Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar

Republica Moldova: Mihail Gofman susține că Vlad Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar
Foto: infomoldova.net

Fostul șef adjunct al Ser­vi­ci­u­lui Pre­ve­nire şi Com­ba­tere a Spă­lă­rii Bani­lor (SPCB) din cadrul Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova, Mihail Gofman, a anunțat că principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar de peste Prut este Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, informează independent.md.

Conform celor declarate de Gofman fostul premier Vlad Filat ar fi beneficiarul secund al acestor bani.

„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova, Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut în trei etape, ultima a durat până în noiembrie 2014. Asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare.Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari, toată schema a funcţionat ca un mecanism până în mici detalii. În jaful miliardului, principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis. (…) Deja nu este secret că coordonatorul jafului a fost Serghei Iaralov, care este şi cetăţean al SUA. Este membru al Consiliului politic al unuia dintre partide şi om apropiat lui Plahotniuc”, a declarat Mihail Gofman.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferințe desfășurate la Washington, schema furtului bancar, confirmând că furtul miliardului de dolari din sistemul bancar a fost gestionat de Serghei Iaralov, om de afaceri din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Gofman a mai precizat că primarul de Orhei Ilan Shor a fost folosit de către principalul beneficiar al jafului.

Tags: