Republica Moldova nu acceptă să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale: „Nu vrem să irităm Rusia”

Republica Moldova nu acceptă să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale: „Nu vrem să irităm Rusia”
Republica Moldova nu acceptă să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale: „Nu vrem să irităm Rusia”. Sursa Foto: Flickr.com

Republica Moldova nu a acceptat să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale invocând, oficial, „statutul de neutralitate” și neoficial, grija de a „nu irita Rusia”.

Potrivit timpul.md, cele șase MiG-uri ale Moldovei vor rămâne să ruginească la Mărculești, după ce conducerea țării a refuzat să vândă Ucrainei aeronavele sale sovietice.

Ucraina cere Moldovei de la începutul războiului să-i vândă cele șase avioane

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a declarat Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului Moldovei, Igor Grosu.

Statul de neutralitate nu interzice sub nicio formă ca Republica Moldova să vândă MiG-urile sale Ucrainei, în condițiile în care Rusia nu este în război cu Ucraina, ci desfășoară o „operațiune specială”, relatează sursa citată.

Joi, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a cerut Republicii Moldova cele șase MiG-uri pentru a le repara și totodată pentru a le oferi armatei ucrainene, reluând astfel rugămintea insistentă adresată Chișinăului încă din primele zile ale invaziei, când Kievul cerea conducerei Moldovei să-i vândă avioanele pe care le deține și nu sunt folosite.

Republica Moldova: Nu vrem să irităm Rusia

Totuși, surse din publicație susțin că Kievul a primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova la cererea acesteia, explicând că „nu vrem să irităm Rusia”.

De asemenea, Republica Moldova credea că Rusia o va considera o încălcare a principiului neutralității, asta dacă Chișinăul ar fi decis să vândă un bun pe care îl deține.

„Neutralitatea Republicii Moldova este o ficțiune în care cred doar unii naivi din Chișinău, niciun stat nu recunoaște statutul de neutralitatea a RM, din cauza prezenței ilegale pe teritoriul său a armatei ruse”, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe