Republicanul John McCain, despre mandatul lui Barack Obama: A creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență

Republicanul John McCain, despre mandatul lui Barack Obama: A creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență
Foto: telegraph.co.uk

De folosirea armelor chimice până la răspunsul alambicat în fața intrării senzaționale în scenă a Rusiei, strategia și obiectivele Președintelui SUA în fața haosului din Orientul Mijlociu stârnesc perplexitate.

La mai puțin de 500 de zile până la terminarea mandatului său de președinte, nimic nu arată că Barack obama ar putea să abordeze situația într-un alt fel. Criticii denunță o lipsă de limpezime, de viziune sau de îndrăzneală, potrivit Hotnews.

Obama este consecvent cu convingerea că armata americană nu poate singură să reprime violentele crize care zgudiue întreaga lume, cu precădere în Siria. Acesta insistă asupra importanței coalițiilor și să caute alianțe.

Ezitările lui Obama din vara lui 2013 privind oportunitatea atacuri aeriene după folosirea armelor chimice, caracteristică regumului de la Damasc, au lăsat impresia de incertitudine. Evenimentele recente, unde Casa Albă a părut surprinsă în fața acțiunilor diplomatice și armate rusești, a aruncat o lumină crudă asupra ezitărilor americane.

Soluția găsită, pe moment, de barack Obama este tăcerea.

”În politica externă ste întotdeauna dificl să spui ce se întâmplă în culise. Dar impresia care domină este că nu există un răspuns clar. Iar impresiile sunt cruciale în politic”, subliniază Julian Zelizer, profesor de istorie la universitatea Priceton.

Senatorul republican, John McCain, acuză că Obama a vrut să facă exact opusul predecesorul său la Casa Albă. Adică ”sunat retragerea din Orientul Mijlociu”.

”În interesul poporului sirian, a venit momentul pentru președintele Assad să se retragă”, spunea Obama în 18 august 2011, la 5 luni după ce represiunea mișcării contestatare din Siria.

Peste doi ani, el declara că SUA sunt pregătite să bombardeze regimul Assad după un atac cu arme chimice. Acest atac a fost soldat cu 1.400 de morți, potrivit serviciilor de informații americane.

Totodată, acesta a anunțat și decizia sa de a supune intențiile sale la vot al Congresului, interpretând de facto o acțiune militară de scurtă durată.

Votul nu s-a mai ținut, iar loviturile aeriene fiind abandonate după o propunere din partea Rusiei de distrugere a armelor chimice siriene.

”Nu avem încă o strategie”, spunea Obama în august 2014, într-o conferință de presă în care a evocat lupta împotriva ISIS. Aceasta a fost o frază stângace care a accentuat sentimentul de indecizie.

Președintele american s-a angajat, în schimb, în formarea opoziției moderate pentru a lupta în Siria împotriva Statului Islamic.

Generalul Loyd Austin și-a prezentat în fața Congresului cifrele: acest program avea 500 de milioane de dolari și trebuia să vizeze circa 5.000 de rebeli pe an, dar nu a permis până acum decât instruirea a câtorva zeci de combatanți.

”Această administrație a creat confuzie în rândul prietenilor noștri, a încurajat dușmanii noștri, confundând un exces de precație cu prudență și înlocuind riscurile acțiunii cu pericolele inacțiunii”, a spus John McCain, rezumând viziunea sa asupra acesui dosar.

Totodată, Washingtonul a dat asigurări că loviturile aeriene ale Siriei nu provoacă o ”reevaluare generală” a strategiei privind Orientul Mijlociu.

Administrația a mai susținut că nu este posibil să se impună ”o soluție militară” în Siria, așa cum nu a reușit nici în urmă cu un deceniu în Irak sau URSS în Afganistan, în urmă cu 30 de ani.

Zelizer reamintește că prodența extremă a lui Obama față de trimiterea de trupe terestre este în acord cu o senzație împărtășită de americani.

”De manieră generlă, cu excepția unei scrute paranteze după 11 septembrie 2001, (…)există o reală reticență în rândul americanilor să se angajeze într-un război, în special în Orientul Mijlociu”, arată Julian Zelizer.

Obama, când a vorbit la Adunarea Gerenală a ONU, a pronunțat încă de la început o pledoarie vibrantă pentru diplomație.

”Dacă puterea militară e necesară, ea nu este suficientă pentru a rezolva situația din Siria”, a declarat Obama, în fața șefilor de state și de guverne adunați la New York.

Zelizer consideră că Barack Obama este ”un războinic reticent, care ”nu are intenția să se schimbe”.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)