Reuters: Refugiații, doriți de Germania pentru forța de muncă

Reuters: Refugiații, doriți de Germania pentru forța de muncă
Foto: reuters.com

O analiză făcută de Reuters explică motivațiile guvernului Germaniei de a accepta afluxul de refugiați, prin faptul că Germania mizează pe forța de muncă a acestor imigranți pentru a-și salva propria economie.

Forța de muncă activă a Germaniei va scădea cu șase milioane de persoane la orizontul anului 2030, potrivit estimărilor guvernului Germaniei.

Vicecancelarul și ministru al economiei, Sigmar Gabriel, a spus joi în fața Bundestagului că trebuie instruiți rapid refugiații pentru a-și găsi loc de muncă, pentru a putea astfel rezolva una dintre cele mai mari probleme pentru viitorul economic al Germaniei.

Cu toate acestea, una dintre provocările pe care le vor întâmpina refugiții este găsirea de locuri de muncă.

De altfel, imigranții au ocupat circa două treimi din cele 1,5 milioane de locuri de muncă create în Germania în ultimii cinci ani.

Pe de altă partea, venirea imigranților presupune costuri pentru statul german, în special pentru imigranții care sunt complet necalificați.

De asemenea, asistența socială pentru toți aceștia va pune presiune pe bugetul de stat, ministrul muncii, Andrea Nahles, estimând că numărul imigranților beneficiari de ajutoare sociale ar putea ajunge până la sfârșitul anului la circa 460.000.

O altă problemă ce ar putea rezulta în urma angajării masive a imigranților este tragerea salariilor în jos, având în vedere că imigranții vor accepta salarii mai mici și mai puține drepturi.