REVISTA PRESEI – Luni, 16 iulie: Regulile referendumului, în continuare neclare și canicula înlocuită de furtuni – principalele teme

REVISTA PRESEI – Luni, 16 iulie: Regulile referendumului, în continuare neclare și canicula înlocuită de furtuni – principalele teme
Foto: Adevărul.ro

Principalele subiecte tratate, luni, de întreaga presă sunt în continuare cele legate de situația politică a țării. Regulile referendumului privind demiterea preşedintelui sunt și acum neclare, iar Traian Băsescu a avertizat că România ar putea rămâne izolată dacă Victor Ponta și Crin Antonescu își păstrează funcțiile după 29 iulie.

Reacțiile internaționale la adresa situației din România continuă ”să curgă” din toate colțurile lumii. În acest weekend, Washington Post a publicat un editorial intitulat „Mutările represive ale României”, iar Financial Times a scris că ”România ilustrează limitele puterii de care dispune UE față de statele membre”. De asemenea, surse europene spun că Raportul pe Justiţie va aduce României o primă sancţiune.

Pe plan economic se vorbește despre trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor, o propunere pe care oficialii români o vor înainta FMI săptămâna aceasta. Iar Bruxelles-ul avertizează România în privința utilizării dezastruoase a fondurilor UE.

Canicula se mai domolește luni însă codul portocaliu este înlocuit direct de furtuni. Astfel, meteorologii au emis o atenționare meteo de vreme instabilă până luni seara, pentru întreaga țară.

Principalele titluri ale zilei de luni, 16 iulie:

POLITICĂ

Adevărul

Regulile după care se va desfăşura referendumul din 29 iulie, învăluite în ceaţă: Referendumul: alba-neagra

Până la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au rămas doar 13 zile, însă Guvernul României n-a reuşit să stabilească regulile după care se va desfăşura scrutinul de pe 29 iulie.

Băsescu îi atacă pe „pușcăriabilii USL“

Zece mii de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, în Cluj-Napoca, pentru a lua parte la un miting de susţinere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, la care a participat şi acesta.

Ponta la Bruxelles: speriat şi nesigur

„Turneul” lui Victor Ponta la Bruxelles a fost un eşec. Trebuia să convingă Uniunea Europeană că acţiunile USL nu au afectat statul de drept. Însă, concluzia generală a fost că nu a reuşit să calmeze furia înalţilor demnitari europeni. Exemplu relevant este Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

Liderii USL, primii cu pâra la Bruxelles

Crin Antonescu şi Victor Ponta, cei care acum susţin că oamenii lui Traian Băsescu defăimează România în Europa, cereau cu doar câteva luni în urmă sancţionarea ţării noastre în Parlamentul European, inclusiv prin suspendarea dreptului de vot.

Raportul pe Justiţie va da prima sancţiune României

În actualul context politic care îngrijorează Bruxelles-ul, raportul pe Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) va însemna şi prima sancţiune pentru Bucureşti, potrivit unor surse europene.

Ion Cristoiu: Eterna lecţie a cinismului politic

Gândurile astea le am eu, venit până aici pentru a vedea locul în care a fost împuşcat fostul premier. Un moment din istoria ţării. Lupta pentru putere e o dimensiune a istoriei naţionale, componentă a istoriei universale. Poate fi exclusă această dimensiune din investigarea lui 23 august 1944?

Ovidiu Nahoi: Bun venit, Europa!

Românii au nevoie acum nu de pedeapsa, ci de solidaritatea Europei. Comisia Europeană va monitoriza situaţia din România şi nu este exclusă chiar sancţionarea ţării, dacă vor mai fi înregistrate derapaje. Degeaba se agită preşedintele interimar Crin Antonescu. România tocmai a primit o veste bună.

Grigore Cartianu: Uzurpatorul nu e mediator

Pentru prima dată în istoria sa, România are un preşedinte uzurpator. Oficial i se spune preşedinte interimar, dar el a ajuns la Palatul Cotroceni printr-o enormă operaţiune de uzurpare.

Ovidiu Marincea: Războiul politic începe să pută

După acest weekend, m-am convins că actualul război politic pute mai rău decât un hoit. Nu are nicio regulă! Vi se pare că luptă cineva pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului?

Ziarul Financiar

Reacţia dură a Uniunii Europene nu domoleşte uraganul de la Bucureşti. Începe o săptămână crucială pentru România

Mai sunt mai puţin de două săptămâni până la re­ferendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, dar nu este clar pe ce legislaţie se va desfăşura acesta.

România Liberă

Care sunt condiţiile demisiei lui Traian Băsescu în cazul în care referendumul nu va fi validat

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, că în situaţia în care la referendum vor veni sub 50% din alegători, votul fiind majoritar împotriva sa, va relua propunerea către partidele politice de a-şi abandona mandatul cu condiţia revizuirii Constituţiei.

Ce riscă România

Situaţia politică tensionată din România a atras în ultimele săptămâni reacţii virulente. Dacă Guvernul nu va ţine cont de avertismente, România ar putea avea mult de pierdut.

Washington Post vorbește de „represiune”: Ponta a alarmat guverne UE şi administraţia Obama

Situaţia din România a atras atenţia Washington Post care publică, în ediţia electronică de sâmbătă, în pagina de opinii, un editorial intitulat „Mutările represive ale României” (Romania’s repressive moves) în care critică „erodarea alarmantă a consensului politic şi echilibrului puterii”, informează Mediafax.

Ovidiu Pecican: Istorie mai veche şi mai nouă

Răspunsul pentru câteva dintre configuraţiile tensionate ale zilei îl pot da, şi de astă dată, unele fapte din trecut. Conflictul între preşedinte şi premier, generat de natura precizărilor constituţionale în privinţa atribuţiilor puterilor în statul român, s-a manifestat endemic după 1989.

Hotnews

Traian Basescu: Europa i-a rejectat ca parteneri pe Victor Ponta si pe Crin Antonescu; o ramanere a lor in functii dupa acest referendum inseamna o Romanie izolata

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat duminica seara, intr-o emisune la Realitatea TV, ca premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu au fost „rejectati ca parteneri de Europa, iar o ramanere a lor in functie dupa referendum ar insemna o Romanie izolata”.

Gândul

Cum s-a jucat la Bruxelles MECIUL POLITIC din România. EXCLUSIV – DOCUMENTUL cu cele 11 puncte discutate de premierul Ponta cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Comisia Europeană, ambasadorul SUA în România, presa internaţională, cancelarul german în mod special, dar şi alţi oficiali europeni au avut o reacţie dură faţă de schimbările produse în România după declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Cristian Tudor Popescu: Preşedintele Masăverde

Ştiu că voi pierde referendumul la numărul de voturi. Dar dacă nu se adună cele 9 milioane şi ceva de votanţi şi Curtea nu-l validează, mă întorc la Cotroceni.

Evenimentul Zilei

Voiculescu a pus stăpânire pe România. Acoliţii lui, angajaţi în masă la Ministerul Agriculturii

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a umplut ministerul pe care îl conduce cu membri de partid şi de apropiaţi de-ai lui Dan Voiculescu. Câţiva sunt şi foşti angajaţi ai firmelor controlate de el şi soţia sa.

„Președintele-jucător” al USL a intrat în scenă. Ideile trasate de Voiculescu pentru guvernare: „În 60 de zile îl suspendăm pe Băsescu”

Ideologul USL Dan Voiculescu a trasat liniile Guvernării: „Demiterea lui Băsescu, luați banii de la milionarii cu datorii, creșterea pensiilor și o zi pe săptămână gratuit la spitalele private”. Președintele-fondator al PC a vorbit ca un om care influențează de undeva, de sus, deciziile importante din USL.

Gabriel Gachi: COMENTARIU. Voiculescu ia Ministerul Agriculturii, primul mare tun al Guvernului Ponta

În ianuarie câteva mii de oameni ies în stradă, strigă “Jos Guvernu’”, “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”, vin intelectualii în Piaţă, Rogozanu face teoria “dispreţului Puterii” şi, în final, Emil Boc pică.

Sebastian Lăzăroiu: Ce vrea, de fapt, România?

M-am întrebat de multe ori în ultimele zile în ce direcţie vor Ponta şi Antonescu să îndrepte România. Văd că UE le miroase urât. Răspunsurile pline de ţâfnă ale celor doi adresate oficialilor europeni, care au lăsat la o parte orice urmă de diplomaţie, te pun pe gânduri.

ECONOMIC

Ziarul Financiar

Cristian Hostiuc: Clasa politică s-a urcat cu picioarele pe economie, iar BNR, companiile, oamenii de afaceri şi bancherii „asistă“ cum primesc lovituri în plin. Pentru că au tăcut, toţi au devenit prizonierii  politicienilor

Banca Naţională este cea mai credibilă instituţie din sistemul de stat, dar şi din întreaga economie, fie de stat, fie privată, datorită guvernatorului Mugur Isărescu, în cei 22 de ani de conducere.

Hotnews

Oficialii romani vor propune saptamana viitoare FMI trecerea la impozitarea progresiva a veniturilor din 2013. Pe masa de lucru sunt mai multe scenarii, favorit fiind cel cu cote 15-20-30%

Negociatorii romani vor propune saptamana viitoare, cu ocazia vizitei delegatiei FMI trecerea la un sistem de impozitare progresiva a venitului global din 2013, au declarat pentru HotNews.ro surse familiare cu procesul de negociere.

Boom in exportul german cu nave de razboi, blindate, submarine pentru oricine

Pe cand alte tari europene se sufoca in criza, exporturile germane infloresc, somajul scade, spre lauda guvernantilor. In suma acestor exporturi „made in Germany” intra insa, cu forta cifrelor, blindatele pentru Arabia Saudita, submarinele pentru Israel si Grecia, fregatele militare pentru Algeria.

Adevărul

Avertisment de la Bruxelles: dezastru cu fondurile UE

România riscă întreruperea plăţilor pe cinci programe operaţionale pentru că ratează planul convenit cu Executivul european prin care trebuia să facă dovada gestionării banilor nerambursabili.

Gândul

UNDE VA AJUNGE CURSUL LEU-EURO

În doar 10 zile, de la începutul procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, cursul leu/euro a crescut cu 2,24% ajungând vineri, 13 iulie, la nivelul maxim istoric de 4,5495 lei/euro. Un record a fost înregistrat şi în cazul cursului leu/dolar, care a crescut la un nivel istoric de 3,7274 lei/dolar.

Evenimentul Zilei

Dolarul loveşte mai dur ca euro

În timp ce leul se depreciază faţă de euro, moneda unică pierde teren în faţa dolarului. Din acest motiv, pierderile leului în faţa dolarului sunt dramatice.

MEDIA

Pagina de Media

EXCLUSIV. Elan Schwartzenberg refuză să plătească salariile la Realitatea Media

Florin Bercea, administrator special Realitatea Media, a trimis astăzi un e-mail intern angajaţilor Realitatea Media în care îi anunţă pe angajaţi că “acţionarul majoritar, Elan S.” refuză să mai plătească salariile angajaţilor.

Elan: “Există o tendință de a mă scoate țap ispășitor”. Trei variante pentru Realitatea

“În ultimele săptămâni există o tendință exacerbată de a mă găsi țap ispășitor pentru orice posibilă sau inventată infracțiune care se întâmplă în țara românească”, spune Elan Schwartzenberg într-un mesaj trimis angajaților Realitatea, pe care Paginademedia.ro îl publică în continuare.

Monica Ghiurco, coordonator pe știrile TVR Interactiv, TVR 1, TVR 2 și TVR Info

Monica Ghiurco va coordona editorial departamentul TVR Interactiv, care se ocupă de site-ul tvrinfo.ro, anunță televiziunea publică. Totodată, ea “are şi atribuţii de coordonare editorială a producţiilor de ştiri şi dezbateri de pe canalele TVR 1 , TVR 2 şi TVR Info”.

Adevărul

Referendumul, reflectat pe TVR 1 şi TVR Info

Televiziunea publică va reflecta campania pentru referendumul din 29 iulie pe canalele TVR 1 şi TVR Info. La întâlnirea cu membrii Comisiei parlamentare speciale de atribuire şi control a timpilor de antenă pentru referendumul privind demiterea preşedintelui României, TVR a pus la dispoziţie două canale TV.

Evenimentul Zilei

Anca Simionescu: Cui îi mai aparţine televiziunea publică?

Gata. Totu-i normal. Aşa cum îmi spunea un om cu experienţă, angajat de câteva decenii la Televiziunea Română, „la noi nu se va schimba niciodată nimic”. Ştia despre ce vorbea. După o perioadă de agitaţie şi mici frământări, discursuri înflăcărate şi ameninţări cu ieşitul în stradă, lucrurile au intrat în normal.

EVENIMENT

România Liberă

Cum se joacă natura cu România, la mijlocul lui iulie – de la canicula care usucă agricultura, la vijeliile care mătură ţara

Vremea se joacă cu noi. De la canicula de cod portocaliu se va trece azi direct la furtuni, care vor mătura toată ţara. Din păcate, spun meteorologii, ploile continuă să fie deficitare, ceea ce face ca în agricultură situaţia recoltei să se înrăutăţească pe zi ce trece.

Gândul

EXTRAGEREA LOTO 6/49. Marele premiu, de peste 2,9 milioane de euro, NU A FOST CÂŞTIGAT

Marile premii puse în joc duminică la extragerile Loto 6/49 şi Joker, de peste 2,9 milioane de euro şi, respectiv, peste 1,8 milioane de euro, nu au fost câştigate, potrivit site-ului Loteriei Române.

Sultanul Radu Mazăre a defilat pe un car alegoric, la Mamaia. „Arta cere sacrificii. Aveam şi mustaţă, dar nu se lipea şi mă gândeam că mă fac de râs”

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a defilat, duminică, din nou în staţiunea Mamaia pe un car alegoric, el fiind îmbrăcat ca un sultan, după ce săptămâna trecută a participat la aceeaşi paradă costumat în spartan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Adevărul

Eminescu a ieşit din Bac cu imaginea grav pătată

Absolvenţii clasei a XII-a din Bacău s-au întrecut în perle la adresa „poetului nepereche“. „Luceafărul a fost scrisă în perioada interbelică şi face parte din curentul literar balzacian şi poezia în sine este un basm cu prinţi cu părul bălai şi cu fete frumoase”.

EXTERNE

Hotnews

Hans-Gert Pottering: Aderarea Romaniei la UE a fost prematura

Fostul presedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, crede ca in Romania principiile Europene sunt incalcate. „Pe viitor, Europa ar trebui sa fie mai precauta in momentul in care se decide cooptarea unor noi membri in UE”, a declarat Pottering in cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle.

Financial Times: Romania ilustreaza limitele puterii de care dispune UE fata de statele membre

Romania ilustreaza limitele puterii de care dispune UE pentru a proteja statul de drept in tarile membre, titreaza Financial Times in editia electronica de duminica, adaugand ca unii parlamentari europeni se tem ca angajamentele luate de premierul Victor Ponta ar putea fi doar promisiuni desarte, transmite Mediafax.

Presa bulgara: Proiectul raportului MCV, astepat sa ajunga la Sofia duminica seara; cel mai probabil Bulgaria si Romania nu vor fi monitorizate separat

Proiectul raportului pe justitie pentru Bulgaria, elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), este asteptat sa ajunga la Sofia duminica seara, a anuntat cotidianul bulgar Trud, care citeaza surse diplomatice, transmite Novinite.com.

Damasc: Cele mai violente lupte de la incetpul revoltei din Siria

Cele mai violente lupte de la inceputul revoltei din Siria au zguduit duminica noapte mai multe cartiere ale Damascului, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, citat de AFP.

Hugo Chavez: Pierderea alegerilor poate duce la un razboi civil in Venezuela

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat ca un razboi civil ar putea izbucni in tara sa in cazul in care va pierde alegerile prezidentiale din luna octombrie, a anuntat agentia de stiri Xinhua, citata de Ria Novosti.

Laszlo Csatary, cel mai cautat criminal nazist din lume, a fost identificat la Budapesta, anunta Centrul Wiesenthal

Cel mai cautat criminal nazist din lume, Laszlo Csatary, in varsta de 97 de ani, acuzat de complicitate la moartea a 15.700 de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost gasit la Budapesta, a anuntat duminica directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, citat de AFP.

Adevărul

Potopul s-a abătut asupra Japoniei

Peste 5.000 de persoane erau încă izolate, ieri, în sud-vestul Japoniei, din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale, soldate cu cel puţin 24 de morţi. Meteorologii nu dau veşti bune, spun că se aşteaptă la noi precipitaţii, relatează AFP.

Egiptenii au aruncat cu roşii în Hillary Clinton în timpul vizitei oficiale în Alexandria

Manifestanţii au aruncat cu proiectile duminică seară asupra convoiului secretarului general de Stat Hillary Clinton aflată în vizită la Alexandria în nordul Egiptului.

România Liberă

Chişinăul a pus la zid „secera şi ciocanul”

Un proiect care condamnă ororile regimului totalitar comunist va intra în vigoare în octombrie, după ce o rezoluţie în acest sens a trecut recent prin Parlamentul de la Chişinău. Dacă nu se vor supune noilor decizii, comuniştii de peste Prut vor fi excluşi din registrul partidelor.