Revolta pe o insulă din Grecia: Inspectorii gărzii financiare, atacați cu pietre și sechestrați în sediul poliției

Revolta pe o insulă din Grecia: Inspectorii gărzii financiare, atacați cu pietre și sechestrați în sediul poliției
Evaziunea fiscală este considerată o adevărată pandemie în Grecia, iar inspectorii financiari au trecut prin momente grele, weekend-ul trecut, pe insula Hydra, un punct turistic cu 2.700 de suflete, relatează...

Evaziunea fiscală este considerată o adevărată pandemie în Grecia, iar inspectorii financiari au trecut prin momente grele, weekend-ul trecut, pe insula Hydra, un punct turistic cu 2.700 de suflete, relatează Business Insider.

Totul a început vineri, după ce reprezentanții gărzii financiare au început să verifice restaurantele, barurile și magazinele cu suveniruri. Unul dintre inspectori a descoperit că patroana unui restaurant local nu eliberează bon fiscal, deși ele sunt obligatorii prin lege. În acest fel banii încasați nu sunt declarați și intră în buzunarele patronilor, iar TVA-ul, deși este colectat de la clienți, dispare de asemenea, în loc să intre în visteria statului.

Proprietara restaurantului a leșinat după ce a fost transportată la sediul poliției pentru a da explicații. Ea a fost apoi dusă la spital, unde a rămas sub supravegherea unui ofițer al poliției.

Fiul de 25 de ani al femeii, care lucra la restaurant, i-a insultat pe inspectori și a fost, la rândul lui, arestat. Aceasta se pare că a fost picătura care a umplut paharul. Înfuriați, mai mulți oameni au aruncat cu pietre și petarde în clădirea poliției, au întrerupt alimentarea cu apă și energie electrică și au cerut eliberarea tânărului. Alte persoane au blocat portul pentru a opri sosirea feriboturilor, astfel încât poliția să nu-l poată transporta pe tânărul arestat la Atena.

În dimineața zilei următoare forțele de ordine de pe continent au reușit să-și croiască drum printre protestatari și i-au eliberat pe inspectorii gărzii financiare care erau sechestrați acolo.

Fiul patroanei a fost eliberat deoarece restaurantul nu-i aparținea, iar duminică mama sa a fost transferată de pe insulă. Revolta din insula Hydra a venit într-un moment nepotrivit pentru Grecia, chiar înaintea unei importante întâlniri care are loc la Berlin. Prin urmare guvernul de la Atena a condamnat rapid protestele.

Pandemia evaziunii fiscale din Grecia continuă. Garda Financiară (SDOE) a anunțat joi că 4.067 de restaurante, baruri și magazine de suveniruri au fost verificate între 6 iulie și 19 august în locuri importante din punct de vedere turistic. Dintre acestea, peste 55,7% au încălcat legea. Lucrurile se pare că se înrăutățesc în Grecia la acest capitol, odată cu economia țării, având în vedere că anul trecut 53% dintre locurile verificate au fost prinse cu ilegalități fiscale.