Revolte în Libia: Compania petrolieră ENI închide gazele naturale spre Europa

Revolte în Libia: Compania petrolieră ENI închide gazele naturale spre Europa
În urma violenţelor din Libia, singurul gazoduct care leagă ţara de Italia şi de Europa a încetat să mai funcţioneze, a anunţat, marţi, compania petrolieră ENI. Reprezentanţii compania multinaţionale...

În urma violenţelor din Libia, singurul gazoduct care leagă ţara de Italia şi de Europa a încetat să mai funcţioneze, a anunţat, marţi, compania petrolieră ENI. Reprezentanţii compania multinaţionale italiane au dat asigurări că această întrerupere nu pune în pericol aprovizionarea Libiei.

„După suspendarea temporară a anumitor activităţi de producţie de gaze naturale din Libia, furnizarea de gaze prin conducta Greenstream este suspendată”, anunţă ENI.

Având o lungime de 520 km şi o capacitate de opt miliarde de metri cubi pe ani, Greenstream este singura conductă care leagă Libia de Italia şi Europa.

De-a lungul anilor, multe companii străine petroliere s-au ferit de Libia din cauza guvernului său anti-american şi a organizaţiilor teroriste. ENI a fost însă o excepţie, activând în ţară încă din 1959, informează The New York Times.

Silvio Berlusconi a avut o întâlnire, marţi seară, cu mai mulţi membri ai guvernului pentru a discuta aspectele legate de criza gazului din Libia. La final, premierul italian a anuţat că situaţia se află sub control.

Producţia de petrol şi benzină din Libia a ajuns la aproximativ 1,8 milioane de barili, într-o zi, în 2009, a declarat Administraţia de Energie, citată de New York Times.

Pe lângă ENI, compania spaniolă Repsol şi-a anunţat retragerea activităţilor din Libia, care ar putea însemna blocarea producerii a aproximativ 300.000 de barili pe zi.