România a câştigat un proces important la Washington: „Considerăm încheiate episoadele băieţilor deştepţi din energie”

România a câştigat un proces important la Washington: Considerăm încheiate episoadele băieţilor deştepţi din energie

Tribunalul arbitral internaţional de la Washington a dat câştig de cauză României în procesul deschis de Alpiq AG Elveţia împotriva statului român. Astfel, prin decizia dată în 9 noiembrie, instanța a acordat câștig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveția de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.

„Decizia CSID închide încă un capitol sumbru din saga baieților deștepți. A fost o lecție dură nu doar pentru companie, ci și pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câștigat această bătălie pentru români și pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure. Ni se certifică faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim ca, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potențialul companiei.

Considerăm încheiate episoadele „băieților deștepți” sau a investițiilor făcute fără sens și justificare economică. Hidroelectrica poate și merită mai mult.” – a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului companiei Hidroelectrica, potrivit DCNews.

Procedura de arbitraj internaţional a fost deschisă de Alpiq AG în 2014 după mai multe procese pierdute cu Hidroelectrica. Compania elveţiană a acuzat România de încălcarea drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocând exproprierea investiției și încălcarea obligației statului român de a acorda un tratament just și echitabil.

Toate acestea au fost respinsă însă de Tribunalul arbitral internaţional de la Washington.

Ultima oră
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta
19:38 - CNCAV: Peste 16.500 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
19:17 - Eduard Novak, primul ministru care va participa la Olimpiadă, în calitate de sportiv. Când se vor desfășura Jocurile Paralimpice