România și alte 15 state UE ar fi refuzat doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 de la Moderna

România și alte 15 state UE ar fi refuzat doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 de la Moderna
Foto: Hepta - Zuma Press / Md Rafayat Haque Khan

Peste jumătate din țările UE, printre care și România, nu au comandat atât de multe doze de vaccin Moderna pe cât ar fi putut, relateazăPolitico. Șeful de cabinet al prim-ministrului maghiar Viktor Orbán a publicat duminică programul de livrare și două pagini ale acordului de cumpărare al UE cu producătorul de vaccinuri Moderna, după ce partidele de opoziție au acuzat guvernul că nu a cumpărat suficiente vaccinuri occidentale.

România și alte 15 state UE au refuzat doze suplimentare de vaccin anti-Covid de la Moderna

Ministrul Gergely Gulyás a confirmat într-o postare pe Facebook că guvernul nu a achiziționat atâtea doze de Moderna cât ar fi putut, deoarece dozele ar fi ajuns prea târziu în 2021. În schimb, a rămas în ordinea inițială pentru 1,7 milioane de doze de vaccin mRNA.

Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 milioane de doze. Primul contract al Comisiei cu Moderna a asigurat țărilor din UE 80 de milioane de doze inițiale și a inclus opțiunea ca țările să achiziționeze încă 80 de milioane de doze.

UE a exercitat această opțiune în decembrie. Apoi, Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie pentru alte 300 de milioane de doze.

Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, a scris Gulyás. Ungaria nu va primi toate cele 1,7 milioane de doze până în al treilea trimestru al anului, a adăugat el.

Programul confirmă faptul că o serie de țări din UE au ales în mod similar să nu cumpere nici una dintre dozele Moderna suplimentare din suplimentul din decembrie, așa cum a fost raportat anterior de POLITICO.

Conform documentului, 16 țări au renunțat la suplimentarea vaccinului, inclusiv: Polonia, România, Belgia, Grecia, Republica Cehă, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.

Programul arată, de asemenea, că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat amândouă pentru completare. Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane; Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă de peste 1 milion.

Câte doze de vaccin anti-COVID ar urma să ajungă în UE

Programul, care nu este datat, pare să arate doar livrările din primul contract al UE, deci nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie.

Moderna va furniza 10 milioane de doze în primul trimestru al anului 2021, urmate de 35 de milioane atât în ​​trimestrul doi, cât și în cel de-al treilea, conform acordului UE. Al doilea lot de 80 de milioane de doze va fi livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și restul în 2022.