Românii reprezintă peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați la frontierele britanice după Brexit. O firmă de avocatură vorbește despre o posibilă discriminare

Românii reprezintă peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați la frontierele britanice după Brexit. O firmă de avocatură vorbește despre o posibilă discriminare
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Andrew Matthews

Peste 60% dintre cetățenii UE care au fost opriți și interogați în porturi de autoritățile britanice de frontieră după Brexit sunt din România, arată datele oficiale, care au ridicat semne de întrebare cu privire la o posibilă discriminare, transmite The Guardian.

Aproape 4.900 de români opriți la frontierele britanice în primele șase luni ale anului

Datele emise de guvernul de la Londra arată că în primele șase luni ale anului 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile maritime, fie pe rutele Eurotunnel și Eurostar. Statistica a crescut de cinci ori comparativ cu perioada similară a anului 2020, când libera circulație era încă valabilă pentru europenii care doreau să lucreze în Marea Britanie – însă tot atunci restricțiile de mobilitate erau ceva mai severe din cauza pandemiei de COVID-19.

Cetățenii UE au fost opriți atât în porturile din Marea Britanie, inclusiv la Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, cât și în punctele comune de control franco-britanice, printre care Gare du Nord (Eurostar), Coquelles (Eurotunnel), respectiv porturile Calais și Dunkerque.

Dintre cei opriți în primele șase luni din 2021, 4.482 erau din România. Spre comparație, din Bulgaria au fost opriți doar 600, iar din Polonia au fost interogați doar 400.

Cetățenii din alte zone ale Europei nu prea s-au confruntat cu astfel de controale. Datele oficiale arată că au fost opriți doar cinci danezi, 59 de belgieni și 144 de francezi.

Firma de avocatură Bates Wells a analizat statistica și spune că, deși datele ar putea reflecta numere disproporționat mai mari de români care încearcă să intre în Marea Britanie după Brexit, situația a stârnit întrebări despre un posibil profiling rasial la frontieră.

„Este legitim să faci verificări generale cu scopul de a controla imigrația ilegală, dar cele mai recente cifre te fac să te întrebi dacă nu cumva există o agendă ascunsă. Acest tipuri de opriri pot fi traumatizante și există riscul ca ofițerii de imigrație să vizeze oameni nevinovați. Profilingul rasial este discriminator și trebuie oprit din fașă dacă există”, a afirmat Chetal Patel, un avocat specializat pe zona de imigrație.

Guvernul Regatului Unit neagă că ar exista vreun bias rasial la frontieră.

„Afirmația că am fi făcut profiling rasial este falsă și nefondată”, a spus un purtător de cuvânt.

„Dacă ajunge cineva la frontiera noastră, cu intenția de a munci aici fără dreptul de a face acest lucru, publicul se așteaptă pe bună dreptate de la noi să îi împiedicăm să intre – indiferent de naționalitatea lor. Aceste reguli se aplică în mod corect și doar pe baza circumstanțelor individuale”, a adăugat același reprezentant.

Ultima oră
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)