Rubla a scăzut puternic după ce banca centrală a Rusiei a renunțat la câteva măsuri ce țineau moneda sub control

Rubla a scăzut puternic după ce banca centrală a Rusiei a renunțat la câteva măsuri ce țineau moneda sub control
Foto: Pixabay

Rubla a scăzut drastic luni, după ce banca centrală a Rusiei a decis să renunțe la o parte dintre măsurile temporare de control al capitalului.

Rubla pierde din putere

Moneda Rusiei a scăzut după ce, vineri, banca centrală a anunțat că din 11 aprilie va renunța la comisionul de 12% pentru cumpărarea de valută prin brokeraj, iar din 18 aprilie va ridica interdicția temporară de a vinde valută persoanelor fizice.

Luni, cursul a scăzut la 82,09 de ruble la un dolar, de la 71 de ruble pe dolar vineri, apoi a crescut ușor la 79,90, notează Reuters.

Rusia, pe punctul de a intra în incapaciate de plată

Urmare a sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei, Rusia riscă să intre în incapacitate de plată, chiar dacă săptămâna trecută rubla a înregistrat o revenire.

Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe, a anunțat că țara sa se va adresa justiției dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată: „vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile”.

„Vom prezenta în instanță documentele care atenstă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor”, a mai spus Siluanov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)