Rusia acuză Norvegia de blocadă în Arctica și amenință cu represalii

Rusia acuză Norvegia de blocadă în Arctica și amenință cu represalii
Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kossachev, a acuzat Oslo de încălcarea Tratatului de la Paris, sursă foto: captură YT

Moscova a acuzat miercuri Norvegia că blochează tranzitul de bunuri către rușii care locuiesc în arhipelagul Svalbard, în Arctica norvegiană, și a amenințat Oslo cu represalii, anunță AFP.

Echipamentele și alimentele urmau să fie încărcate pe o navă cu destinația Svalbard

„Am cerut părții norvegiene să rezolve această problemă cât mai repede posibil”, a declarat într-un comunicat Ministerul rus de Externe, anunțând că însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova a fost convocat.

„Am subliniat că acțiunile neprietenoase față de Rusia duc la represalii”, a adăugat acesta.
Rusia susține că Norvegia a blocat la punctul de trecere a frontierei terestre Storskog livrările de echipamente și alimente care urmau să fie încărcate pe o navă cu destinația Svalbard pentru minerii ruși din arhipelag.

Potrivit lui Serghei Gushkin, consulul rus în arhipelagul arctic, încărcătura era formată din 20 de tone de bunuri, dintre care șapte tone de alimente, piese de schimb și echipamente esențiale pentru pregătirea pentru iarnă.

Gushkin a declarat că Rusia explorează rute alternative de aprovizionare, inclusiv din Europa sau pe mare din orașul rusesc Murmansk.

Care este situația din Svalbard

Svalbard, aflat la o mie de kilometri de Polul Nord, are o suprafață de două ori mai mare decât Belgia și este considerat uneori „călcâiul lui Ahile al NATO în Arctica”.

Svalbard – este considerat uneori „călcâiul lui Ahile al NATO în Arctica”. sursă foto: captură YT

Un tratat încheiat la Paris în 1920 recunoaște suveranitatea Norvegiei asupra Svalbard, dar garantează, de asemenea, cetățenilor statelor semnatare – în prezent în număr de 46, inclusiv Rusia – libertatea de a exploata resursele naturale de acolo „în condiții de perfectă egalitate”.

De zeci de ani, Rusia – și URSS înainte de ea – exploatează cărbune în aceste teritorii, locuite de mai puțin de 3.000 de persoane care au aproximativ 50 de naționalități.
Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kossachev, a acuzat Oslo de încălcarea Tratatului de la Paris.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)