Rusia, acuzată că a furat formula vaccinului anti-COVID-19 de la britanici

Rusia, acuzată că a furat formula vaccinului anti-COVID-19 de la britanici
Președintele rus Vladimir Putin susține, într-un articol, că ucrainenii sunt o parte inseparabilă a națiunii ruse și că România a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord. Foto: Hepta - Aleksey Nikolskyi

Rusia lui Vladimir Putin este ținta unor noi acuzații din partea occidentului. Tabloidul britanic The Sun, care citează surse din serviciile de securitate ale Regatului Unit, acuză rușii că ar fi furat formula pentru serul AstraZeneca, pentru realizarea Sputnik-V.

Serul rusesc a fost primul vaccin anti-COVID-19 din lume, omologat.

„În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat.

Știu că este destul de eficient, oferă o imunitate durabilă”, a declarat Vladimir Putin, în august 2020.

Acuzații grave ale britanicilor, la adresa Rusiei

Cercetătorii lui Vladimir Putin au reușit această performanță, de a realiza primul vaccin anti-COVID tocmai pentru că spionii de la Moscova ar fi furat date vitale de la compania anglo-suedeză, inclusiv formula serului, susțin englezii. Pentru Sputnik-V a fost folosită o tehnologie similară cu cea gândită și pentru AstraZeneca/Oxford.

Anul trecut, Vladimir Putin a fost acuzat că finanțează hackeri pentru a fura formule ale vaccinurilor anti-coronavirus. Spionii britanici susțineau că sunt în proporție de „peste 95% siguri” de aceste informații și că infractorii informatici au țintit organizații din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada, care se ocupau de dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID-19.